podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Katrineholmsfrisören Zabina är Årets Unga Företagare i Södermanland

Publicerad 21 jun 2022
Katrineholmsfrisören Zabina Traneskog är Årets Unga Företagare i Södermanlands län. Hon prisas för att hon genom sitt mod och sitt nytänkande i en traditionstyngd bransch är en inspiration för andra.

Katrineholmsföretagaren Zabina Traneskog tog under måndagen emot utmärkelsen Årets Unga Företagare i Södermanlands län 2022. Utmärkelsen delades ut av Företagarnas regionchef Thomas Byström och länsstyrelsens tillförordnade juridiska chef Andres Delgado Lopez vid en lunchceremoni på Residenset i Nyköping. Inom ramen för företaget Traneskog i Katrineholm AB driver Zabina frisersalong, webbshop och egen produktutveckling.

- Det känns jätteoverkligt, jag hade inte räknat med det överhuvudtaget! Men jag känner mig stolt, säger Zabina om att få utmärkelsen.

Kärnan i Zabinas företag är frisersalongen Traneskog i centrala Katrineholm som hon drivit sedan 2019. Frisörbranschen drabbades hårt av pandemin och när kundströmmarna till salongen avtog såg Zabina sig om efter nya sätt att hålla verksamheten igång och hålla sina anställda sysselsatta. Lösningen blev en webbshop för hårvårdsprodukter som lanserades när restriktionerna var som strängast. För att kunna erbjuda sina kunder något unikt började Zabina dessutom med egen produktutveckling – den första produkten blev en helt egendesignad hårborste. Trots pandemin har företagets omsättning mer än fördubblats de senaste tre åren, och sysselsätter idag åtta personer. Att Zabina valt att anställa folk gör att hon och Traneskog sticker ut i frisörbranschen – de flesta frisersalonger har inga anställda utan hyr ut stolar i salongen till andra frisörer som är egenföretagare eller egenanställda.

- Jag vill hela tiden framåt och vill testa nya idéer. Jag har ett starkt driv så mycket har gått lite av sig själv. Och jag har hittat mitt eget inre varför och tycker det jag gör är roligt – något man gör åtta timmar om dagen ska man göra för att man tycker det är kul, säger Zabina om varför hon lyckats i sitt företagande.

Juryn som utsåg Zabina till Årets Unga Företagare i Södermanlands län bestod av Lotta Carlsson (Årets Företagare i Södermanland 2021), Kalle Gustafsson (Årets Unga Företagare i Södermanland 2021), Beatrice Ask (landshövding), Markus Brattfeldt (vd Ägarskolan), Thomas Byström (regionchef Företagarna Mälardalen), Kerstin Aviander (projektledare Företagarna Mälardalen) och Bengt Bengtsson (ordförande Företagarna Mälardalen).

Vid ceremonin på Residenset prisades utöver Zabina även Flenföretagarna Claes och Magnus Lundblad som Årets Företagare i Södermanlands län 2022. Deras respektive utmärkelser vid regionfinalen innebär att de nu kommer representera Södermanland vid Företagarnas stora riksfinal i oktober, där de har chans att ta hem titlarna Årets Unga Företagare respektive Årets Företagare i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna