podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bygdeambassadörerna Claes och Magnus är Årets Företagare i Södermanlands län

Publicerad 21 jun 2022
Malmköpingsföretagarna Claes och Magnus Lundblad är Årets Företagare i Södermanlands län. De får priset för sitt uppfinningsrika och trendkänsliga företagande.

Malmköpingsföretagarna Claes och Magnus Lundblad utsågs under måndagen till Årets Företagare i Södermanlands län 2022. Bröderna tog emot utmärkelsen från Företagarnas regionchef Thomas Byström och länsstyrelsens tillförordnade juridiska chef Andres Delgado Lopez vid en ceremoni på Residenset i Nyköping. Claes och Magnus driver familjeföretaget Grinda Säteri utanför Malmköping, ett brett och nytänkande företag med många och en del lite otippade verksamhetsben.

- Det känns helt fantastiskt, det hade vi inte förväntat oss, säger Claes Lundblad om att få ta emot utmärkelsen.
- Nej, det känns lite overkligt till och med, i hela länet känner man sig liten, fyller Magnus i.

Historien bakom Grinda Säteri går tillbaka till 1938. Då köpte Claes och Magnus farfar gården och startade det lantbruksföretag som så småningom togs över först av brödernas pappa och sedan dem själva. Länge var företaget ett renodlat lantbruksföretag. Sedan Claes och Magnus med familjer tog över företaget 1991 har de emellertid successivt investerat i att bredda och utveckla verksamheten. Idag förädlar företaget en stor del av den mjölk som produceras på gården till glass som säljs under varumärket Grinda Gårdsglass. På gården finns dessutom glasscafé, konferensanläggning och padelbana. Även verksamheten inom de gröna näringarna har breddats och omfattar utöver mjölkproduktion också växtodling, nötkreatursuppfödning, skogsbruk samt entreprenad inom jord- och skogsbruk. Alla i familjen är involverade i företaget på olika sätt – Claes dotter driver t ex massageverksamhet på gården medan Magnus son bedriver solrosodling. Företagets utveckling har sammantaget gjort Grinda Säteri till ett viktigt lokalt besöksmål, och Claes och Magnus har blivit viktiga ambassadörer för sin bygd. Det sistnämnda märker de tydligt i mötet med andra från bygden.

- Människor runtomkring är positiva till att vi finns och tycker att vi bidrar med något som är positivt för hela bygden, berättar Magnus.
- När vi byggde padelhallen så sade någon att det var det bästa som hänt Malmköping, och det blev något av en lokal samlingspunkt, fortsätter Claes.

Juryn som utsåg Claes och Magnus till Årets Företagare i Södermanlands län bestod av Lotta Carlsson (Årets Företagare i Södermanland 2021), Kalle Gustafsson (Årets Unga Företagare i Södermanland 2021), Beatrice Ask (landshövding), Markus Brattfeldt (vd Ägarskolan), Thomas Byström (regionchef Företagarna Mälardalen), Kerstin Aviander (projektledare Företagarna Mälardalen) och Bengt Bengtsson (ordförande Företagarna Mälardalen).

Vid ceremonin på Residenset prisades utöver Claes och Magnus även Katrineholmsföretagaren Zabina Traneskog som Årets Unga Företagare i Södermanlands län 2022. Deras respektive utmärkelser vid regionfinalen innebär att de nu kommer representera Södermanland vid Företagarnas stora riksfinal i oktober, där de har chans att ta hem titlarna Årets Företagare respektive Årets Unga Företagare i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna