För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

“Sängen är till för att sova, ha sex och läsa böcker”

Publicerad 25 jun 2024
Anmälningsformuläret fick stängas ned i förtid ännu en gång - och likt tidigare träffar ställde sig ett flertal ivriga personer i kö för att få närvara. När Företagarna Malmö och Öresund bjuder in kvinnliga företagare till event blir det per automatik succé.

– Ligg inte kvar i sängen om du inte har somnat på 20 minuter. Sängen är till för att sova, ha sex och läsa böcker. Hjärnan börjar associera sängen med annat än sömn om man ligger där och tänker eller tittar på tv, säger Samantha Lerviken.

Kvinnor är påverkade av sömnproblem i större utsträckning än män. Trots det forskas det inte på kvinnor i någon större utsträckning.

–Vi är för “komplicerade”, säger Lerviken.

Experten presenterade en studie där sambandet mellan bra sömn och stabil viktkontroll visades. 

– Vi kan inte bara titta på sömnen. Se till helheten, mental hälsa, stress, kost, dryck och fysisk aktivitet påverkar också, säger Lerviken.

Sömnen kan ses som ett rengöringssystem, likt en diskmaskin.

Sömnexpertens tips

– Mitt skönhetstips är att sova, säger Lerviken och tillägger:

– Få i dig proteiner och D-vitaminer. Se till att ha en regelbundenhet, sov samma tid, ha det svalt och mörkt i rummet. Var noga med vardagsmotionen, promenera, undvik dock stress och att träna eller äta för nära inpå sömnen. Skapa en nedvarvningsrutin, undvik skärmar, ta ett varmt bad och sänk belysningen en stund innan du ska lägga dig.

På ytan - men inte ytligt

Sarah Wikström från Exuviance höll även hon en uppskattad dragning under eventet. Vi lever i en tid där alla ständigt exponeras av den perfekta huden. På sociala medier ser vi influencers, i media och på film likaså. 

– Många tycker att det är väldigt ytligt när man pratar om hudvård. För oss hudterapueter är det inte det, utan det är något viktigt, säger hon.

Wikström rekommenderar alla att besöka en hudterapeut för att ta reda på vilken hudtyp man har och vilka produkter man ska använda.

– Håll det på din nivå. Det kan vara enkelt, använd tre produkter som är rätt i stället för de 17 som du har sett på Instagram, säger Wikström och trycker på att det inte är mängden produkter som är nyckeln.

Motion, sömn och mediciner är några av de faktorer som påverkar huden.

– Sänk dina förväntningar. Var noga med att återfukta så har du en hud som mår bra länge, säger hon.

Hudproffset tipsar 

– Använd inte hudskrubben i ansiktet. Tvätta milt, säger Wikström och tillägger:

– Solkräm är prioriterat, återapplicera varannan timme med Spf50. Använd solhatt och ha alltid solkräm i väskan. Solen åldrar huden.

Fler nyheter från Företagarna