För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bjuvs kommun hotad av rysk hackergrupp

Publicerad 27 feb 2024
Den ryska hackergruppen Akira hotar att läcka svensk data. Nu har den skånska kommunen gått upp i stabsläge.

Akira har på senare tid utfört flera cyberattacker mot svenska myndigheter och företag. För en dryg månad sedan, den 20 januari, drabbades it-företaget Tietoevry av samma hackergrupp. Akira kom då åt säkerhetskopior och slog då bland annat ut Vellinge kommuns system för löner, sophantering och journaler i äldreomsorg. Attacken mot Bjuvs kommuns uppges i nuläget inte vara kopplad till den mot Tietoevry.

Hackergruppen skriver på sin webbplats att de kommer läcka stulna data i form av ”hemliga dokument, kontrakt, avtal, personalfiler” från kommunen på Darknet.

Informationen om hackerattacken kom sent på måndagskvällen. Nu har kommunen gått in i stabsläge för att försöka hindra att eventuellt känsliga personuppgifter läcks.

– Vi har försökt jobba sedan i går kväll och nu på morgonen för att se i loggar om de varit inne i något speciellt, säger Bjuvs tillförordnade kommundirektör Christian Alexandersson till TT.

Några uppgifter om eventuella krav från de ryska hackarna fanns inte att tillgå under tisdagsförmiddagen.

Fler nyheter från Företagarna