För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets gesäll har tatuerat i 22 år

Publicerad 11 maj 2023
Företagarna Region Syd är en av ett fåtal som får dela ut gesällbrev. Under 2022 delades 118 brev ut. En av dessa mottogs av tatueraren Stina Nyman.
Stina Nyman tog emot gesällbrev i Karlshamn. Foto: Mariam Huss

– Det är jätteroligt, och oväntat att få stå här i dag, säger Nyman när hon hade bjudits in till regionens vårkonferens.

Förra året fick Företagarna Region Syds förtroendevalda träffa en biodlare. Besöket av årets gesäll var lika uppskattat och frågorna haglade in från publiken. Men även från tatueraren, Stina Nyman frågade gruppen: ”hur många här är inte tatuerade?” varpå nästintill samtliga räckte upp händerna fort och salen fylldes av skratt.

Det hela började i kassan på Konsum när en skicklig tatuerare hade hört att Nyman var duktig på att teckna. Vägen tog henne sedan via design av motiv på tröjor innan Nyman blev tatuerare. Nu har hon har arbetat som tatuerare i 22 år och verkar inte ha några planer på att byta bana. Hon gör främst större jobb och väntetiden kan variera från månader till år om man vill besöka studion i Ystad där företaget Eyescreamtattoo bedrivs.

– Jag jobbar mest med färg och det finns en hel del motiv som jag inte gör. Jag skapar alla designer själv, inget är massproducerat, säger Nyman.

Stina Nyman är en av fåtalet utbildade tatuerare i landet, det finns inga krav på att man måste vara utbildad för att få tatuera. Men för den eftertraktade tatueraren är såväl utbildning som hygienrutiner mycket viktiga aspekter. Utöver det tatuerar hon ingen under 18 år och har strikta regler för vilka jobb hon tackar nej till.

– Om det kommer en 18-årig pojke som vill tatuera huvudet för att det är tufft så säger jag nej och förklarar varför. Om det däremot är en 60-årig gubbe som är fulltatuerad sedan tidigare och har tänkt igenom beslutet så tar jag jobbet, säger Nyman.

På bilden visar Stina Nyman upp ett äldre och ett nyare tatueringsverktyg. Det är inte mycket mer än färgen som skiljer dem åt.

Fler nyheter från Företagarna