podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pompa och ståt när Företagarna Lund firade 175 år

Publicerad 22 nov 2022
Utanför den anrika fastigheten hade röda mattor rullats ut. Marschaller var tända och alla hälsades välkomna av eventfixarna från Optimistklubben. Program delades ut, välkomstdrinkar serverades och ljudet från över 100 festklädda personers mingel fyllde såväl huset som innergården. 

Kvällen drogs i gång med att Företagarna Lunds ordförande Marianne Sandén-Ljungberg höll ett välkomsttal med en tillhörande skål. Hon berättade om föreningens historia som bland annat innefattar förärvningen av nuvarande lokal i början av 1900-talet. Ett event planeras till våren där mer information om lokalen kommer ges av styrelseledamot Charlotte Strömstedt, känd från Antikrundan.

– Vi vill fylla huset med liv, aktiviteter och goda kunskaper, säger Marianne. 

Under den festliga kvällen delades ett gesäll- och två mästarbrev ut till tre frisörer. Sandra Svensson tog sitt gesällbrev i Lund för 24 år sedan och var en av de som mottog mästarbrev under 175 års jubileet. 

– Jag jobbar i Löddeköpinge nu men kände att jag ville tillbaka hit till Lund för att ta mitt mästarbrev, säger Sandra. 

Charlotte Mansvik kan även hon titulera sig som mästare efter jubileet.

– Det kändes naturligt att testa försöka bli mästare sjutton år efter jag tog mitt gesäll. Det är otroligt kul, säger hon.

Lund 175 år 7.jpg

På den lilla scenen i den kyrkliknande lokalen satt Henrik Svenbrant vid pianot intill sin namne Henrik Nilsson som blandade stå upp komedi med sång. Det var ett uppskattat nummer efter en fantastisk tapasbuffé hade avnjutits. 

– Jag har spenderat 200 heltidsarbetsveckor med att studera Lundabor när jag jobbade som grönsakshandlare på torget, säger Nilsson samtidigt som han ser sig omkring efter bekanta ansikten.

Henrik Nilsson pratade om klassiska minnen i Lund, syréndebatten för att nämna något. Just det heta ämnet säger han är särskilt komiskt eftersom Lund dividerade om en planta medan Malmö hade problem med gängskjutningar. 

– Domkyrkan i Lund har omkring 7000 besökare varje år, varav hälften är dittvingade skolelever, säger Nilsson. 

Med det konstaterandet drog underhållaren i gång en visa om just den populära sevärdheten och dess besökare. Och så fortlöpte kvällen. Skratt och musik avlöste varandra. Givetvis avslutades framträdandet med en specialskriven sång som hyllade Företagarna Lunds 175 år följt av en födelsedagssång i kör med hela publiken.

Kvällen rundades av för många efter en tårta – bakad av Lipthas cakebutik – i replika av byggnaden hade avnjutits. Bandet avslutade kvällen med en cover på ”stand by me” medan publiken turades om med att kramas och busvissla.

Lund 175 år 5.jpg

Lund 175 år 6.jpg

Lund 175 år 9.jpg

Fler nyheter från Företagarna