podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Det sker it-attacker hela tiden”

Publicerad 11 nov 2022
Med pandemin fick digitaliseringen en snabb skjuts framåt. Dessvärre följde inte säkerhetsnivån med i utvecklingen och it-brotten ökade. Detta var på agendan när Företagarna Vellinge bjöd på viktiga samtal om it-brottslighet mot företag och föreningar
Jesper Landén, key account manager på Hyker security.

Ett större antal företagare hade tagit sig till Vellingeblomman där en fin frukostbuffé stod uppdukad. Framför den engagerade publiken stod en representant för Hyker security. De jobbar med att skydda det digitala livet, bland annat genom att erbjuda en webbaserad fildelningstjänst i krypterade moln.

– Attacker sker hela tiden. Det är skrämmande och vi ser en väldigt tydlig trend av att det blir värre där ute. Säkerhetsmässigt förespråkar jag att man jobbar i molnet, säger Jesper Landén, key account manager på Hyker security.

Smittade länkar i exempelvis mejl kallas för phising och är ett vanligt digitalt brott. Kostnaden för dataläckor i år har uppmätts till 10 miljoner kronor i USA och 22 miljoner i Skandinavien. I de siffrorna ingår inte företagens omsättningsbortfall eller pengar som betalats ut till de som ligger bakom kapningen.

– Man kommer alltid ligga steget efter. Hackarna är kreativa. Vi behöver vara medvetna om attackerna och jobba förebyggande, säger Landén.

Företagskapning, att någon tar makten över ett företag eller förening, har länge varit ett problem.

–Det har blivit mycket svårare att kapa företag i dag. Men om du drabbas så meddela bolagsverket, din bank och polisanmäl. Det kan vara någon som har satt det här i system och då kan flera polisanmälningar göra det lättare att utreda, säger Anna Björck Nilsson som driver en advokatfirma som bland annat fokuserar på företagsjuridik.

Som företagare kan man ladda ned bolagsverkets app samt använda deras digitala brevlåda. Då får man info fort och kan motverka att någon exempelvis försöker skriva in sig i styrelsen. Till privatpersoner rekommenderar advokaten att man spärrar sig från adressändring och från att bli målvakt.

– Vi har varit alldeles för naiva i Sverige men det börjar bli ändring nu, säger Björck Nilsson.

Fler nyheter från Företagarna