podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Malmö: “Min pappa har alltid varit min idol”

Publicerad 11 maj 2022
Malmös mottagare av Årets Unga Företagare 2022 – Michael Ghasri – tackar sin pappa för sina framgångar. Michael kom till Sverige som 10-åring. Hans pappa, som är civilingenjör i grunden, drev ett stort företag med över 100 anställda. Med det i kikaren motiverades sonen till att följa i sin fars fotspår. I dag driver den unge Malmöiten bolaget Kurera Omsorg.
Michael Ghasri med Företagarna Malmös vice ordförande Emelie Löfmark och ordförande Annika Rickard.

– Det var min pappa som fick mig att vilja bli företagare. Han valde lämna sitt företag och tog med oss till Sverige för att vi skulle kunna få ett bra liv. Det var viktigt för honom att jag och mina syskon skulle assimilera oss. Vi fick ofta höra att Sverige har hjälpt oss och att vi skulle vara tacksamma för det, säger Michael Ghasri.

När Michael var 14 år fick han ett samtal av sin mamma om att hans far kanske inte skulle överleva då han hade fått fel medicin på sjukhuset. Men han klarade sig och blev en av bara åtta personer i världen överlevt detta. I dag är han rullstolsburen och beroende av assistans. – Min pappa har alltid varit min idol och jag känner att jag måste ge tillbaka till honom och samhället. Det är drivkraften jag har och det har också lett till att jag vill bevisa för samhället att vi är tacksamma såsom mina föräldrar ville. 

Vad gör att ditt företag sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

– Vi är tre verksamheter med olika inriktningar som jobbar med varandra. Vi bedriver personlig assistans, familjehem, stödboende och öppenvård. Det är en vårdfläta som jobbar tätt inpå varandra. Det har saknats ett bolag i branschen som har ett nära samarbete och synergier. Men vi har lyckats med det och i dag ringer kommuner från hela landet som söker familjehem och stödboende för barn och unga oss eftersom det inte finns någon annan som kan erbjuda det vi gör. Det som gör oss glada är att vi ser att barnen som placeras hos oss mår mycket bättre, utvecklas och växer upp. Det är ovärderligt, säger en stolt Michael.

Vad är det främsta skälet till din framgång?

– Relationer, utan dem är det omöjligt. Jag försöker alltid hjälpa alla. Bland annat har jag hjälpt många att bygga upp konkurrerande verksamheter och det har bara varit positivt. Om man hjälper varandra och ser det goda i allting så kommer det alltid tillbaka, säger han.

Michael berättar att han nyligen fick ett samtal från en förälder till ett barn med en funktionsvariation. Föräldern var orolig då barnet bott hemma hela sitt liv och kanske inte klarar av att bo själv. Men kvick nyttjade han sina relationer och ordnade en lägenhet åt barnet tillsammans med en försäkran om att alltid ställa upp med hjälp om behovet skulle uppstå.

Vad har varit din största utmaning som företagare och hur löste du det?

– När jag startade Kurera Omsorg lärde jag mig tidigt att släppa kontrollbehovet. I stället för att försöka göra allt själv anlitade jag specialister inom olika områden. Jag frågade om hjälp utifrån i början, nu kan vi i princip sköta allt inom bolaget, säger Michael.

När vi ber Michael säga vad han är mest stolt över med sitt företagande säger han att det är kollegorna. 

"Alla brinner för sitt arbete och vi har extremt kul tillsammans. När de säger att måndag är den roligaste dagen på veckan så blir jag glad. En av våra värderingar är glädje och det genomsyras överallt. Vi har cirka 300 anställda i dag och det beror på att mina kollegor och personal har gjort ett fantastisk jobb så att alla vill jobba hos oss, säger han uppmuntrande." Michael Ghasri

Vilka är dina främsta egenskaper som företagare?

–Jag är en empatisk ledare som vågar vara tydlig och ge feedback. Jag försöker alltid följa upp, aktivt lyssna och försöka utveckla gruppen. Dessutom jobbar jag operativt själv och försöker verkligen visa att det kvittar vad uppgiften handlar om. Oavsett om det är att städa, bygga, fakturera eller hämta kaffe så gör jag det så länge arbetet går framåt, säger Michael.

Vilka mål är de viktigaste i ditt företagande om du tittar fem år framåt?

– Att skapa nya relationer och bygga ett kvalitativt bolag som får alla i vår bransch att vilja jobba hos oss. Jag ska utveckla mig själv genom att effektivisera min tid nu när vi öppnar på fler ställen i Sverige. Vi ska fortsätta vår tillväxtresa, om man slutar utvecklas är man per definition under avveckling, säger han.

Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

– Skapa relationer. Bygg en stark företagskultur. Våga ta hjälp av andra (även konkurrenter), man anar inte hur hjälpsamma vi människor är, säger Michael.

Fler nyheter från Företagarna