För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

De gjorde det omöjliga – startade en restaurang mitt i pandemin

Publicerad 2 mar 2022
Veckans medlemsföretagare öppnade sin restaurang i en rejäl uppförsbacke. Hösten 2020 innebar en global pandemi och hårda restriktioner – särskilt för serveringsställen. Trots detta har Maria Segers restaurangverksamhet flutit på, och nu satsar hon vidare.
Maria Seger utanför den fina restaurangbyggnaden.

Det hela började med att Maria och Marcus Seger startade Segers mat, en cateringfirma i Burlöv som levererar mat i hela Skåne, sommaren 2019. De säljer mycket till bröllop och fester.

– Sen fick vi en förfrågan om att driva kafé och restaurang här på Möllegården. Det var mitt i pandemin, men vi provade ändå, säger Maria Seger.

Vi på Företagarna region syd åkte ut till Åkarp för att träffa veckans medlem i restaurangen Möllegårdens Mat & Möten, i Charlotte Weibulls gamla bostadshus. En nyfiken hund smiter ut när dörren öppnas och när man kliver in möts man av ett lugn. En känsla av att här kan man sitta i flera timmar och bara vara.

Mycket av det gamla är sig likt, några stolar är original från 50-talet, resten är köpta på loppisar och har sedan fått ny klädsel. Nytt möter gammalt i den mysiga lokalen, i rustika skåp står moderna vinglas, på borden ligger servettringar av återbrukat läder. Lokala konstnärer ställer ut tavlor, kuddar och smycken i lokalen, och allt är till salu.

– Allt här är återbruk, från bardisken till bordsdekorationerna. Det ska kännas som hemma när man är här, säger Maria Seger när hon visar upp serveringen och berättar historien bakom olika föremål för såväl oss som för nyfikna gäster.

Möllegårdens Mat & Möten

Många tvära kast

De har gjort stora investeringar i restaurangen och har bland annat fått alkoholtillstånd vilket gör att de kan ha ett stort utbud av lyckade kvällsaktiviteter så som after-work och musikkvällar. Dessutom arrangeras regelbundna dryckesprovningar med restaurangens egen sommelier. Visionen är att ha levande mat och möten för alla. 

Det har inte varit lätt, Maria Seger beskriver en vardag i motvind. Men det har inte satt stopp för verksamheten. För att få allt att gå runt har de fått luta sig tillbaka på Segers mat.

– Det har funnits dagar då man har känt sig helt sluttkörd men man måste köra på. Vi har ju personalen och företaget att tänka på. Vi har fått dra ner på våra egna löner för att inte tappa vår fantastiska personal.

Pandemin – och framförallt restriktionerna – har pendlat. Det har inneburit kvicka omställningar för hela branschen. 

– Det kom en smäll redan i starten hösten 2020, det var jobbigt. Sommaren 2021 gav oss en skjuts när restriktionerna lättades, men den hösten var däremot väldigt kämpig, säger Maria Seger och fortsätter:

– När 2021 kom var vi vana vid pandemin. Men vi har inte vetat hur pandemin ter sig så vi har fått anpassa oss snabbt. 

Nu blickar de framåt och hoppas kunna få en skjuts av sommaren och den stora uteserveringen.

– Vi har kört på hela tiden men i en lägre växel. Nu kan vi marknadsföra verksamheten mer och ta emot fler gäster, säger Maria Seger.

Förutom att driva två företag hinner Maria Seger med att sitta med i styrelsen för Företagarna Öresund. En av årets nyheter i föreningen är lanseringen av en podd som kommer sändas en gång i månaden med syfte att porträttera företagare. 

– Resan är olika för alla företagare, det vill vi visa genom naturliga samtal. Förutom det kommer vi även fokusera på hållbarhetsfrågor, säger Maria Seger.

 

Den här texten är en del av Företagarna region syds artikelserie där vi går varvet runt hos föreningarna och porträtterar våra medlemmar. 

Fler nyheter från Företagarna