För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vårrusning efter fönsterputsning

Publicerad 15 mar 2024
Så här års märker städbranschen av ökad efterfrågan på fönsterputsning.

Vårsolen får drivor att smälta, väggrus att damma och fönster att se hemska ut. Så här års börjar därför fönsterputsarna få bråda dagar. Det märker Mathias Eriksson som driver Ekbergs fönsterputs & Städ med verksamhet i Kinna och fem andra kommuner från Jönköping i öster till Varberg i väster.

Inte bara väder utan även kalendereffekter spelar roll för när bokningarna trillar in.

− I år är det tidig påsk och det betyder ännu mer rusning. Sedan är det alltid ett antal kunder som väntar till all pollen har lagt sig och gator är sopade, säger han.

Morgonluft igen

Många av företagets kunder passar på att kombinera putsningen av fönstren med ett extra storstädning inför påsk eller vårstädning. Trots att det är kärvare tider för många hushåll och företag tycks renare fönster på våren inte vara något som man är beredd att göra avkall på.

− Vi märkte av det ekonomiska läget i efterfrågan i höstas och inför julen, men nu i vår vädrar vi morgonluft igen, säger Mathias Eriksson.

Ekbergs Fönsterputs & Städ deltar i Klimatlöftet

Rut viktigt för fönsterputsning

För städbranschen är fönsterputsning en väldigt viktig del av kundernas helhetsupplevelse och på Ekbergs fönsterputs & Städ betraktar man fönsterputs som ett riktigt hantverk. Företagets historia började med att delägaren Lennart Ekberg cyklade omkring i Kinna och Skene på 1980-talet med en stege på axeln och en hink på styret och putsade fönster. I dag har företaget närmare 160 medarbetare.

Hur viktigt är då rut-avdraget för fönsterputsning? Mathias Eriksson har sitt svar klart.

− Det är helt och hållet avgörande skulle jag säga.

Nya rut-regler 1 juli

Nu våras det också för ändringar i rut-avdraget. 1 juli i år separeras tillfälligt taken i rot- och rut-avdragen samtidigt som beloppsgränsen för rot-avdraget höjs. Syftet med åtgärden är att främja sysselsättningen i byggsektorn (som omfattas av rot-avdraget) under lågkonjunkturen. Separeringen av taken frigör större utrymme för respektive avdrag i och med att de inte tränger ut varandra. Företagarna välkomnar den reformen, även om den är temporär.

− Det har gått över femton år sen rut-reformen. Det borde vara hög tid för nya skattereformer som tar ytterligare steg för att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden, särskilt med tanke på Sveriges höga arbetslöshet, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Rut-avdraget har haft positiva effekter för utrikes föddas sysselsättning och inkomster, liksom på arbetsproduktiviteten.

− Reformen med införandet av rut-avdraget visar att klokt genomförda skatteförändringar kan förbättra arbetsmarknaden, säger Patrick Krassén.

Rot- och rutavdraget höjs 2024

Se upp för flammiga fönster

Åter till Ekbergs fönsterputs & Städ. Företaget har många abonnemangskunder vars fönster putsas på utsidan flera gånger per år, men även väldigt många stamkunder som återkommer vår och höst med fönsterputsbokning. De uppskattar det perfekta resultatet. För det är inte alltid enkelt att få fönsterna skinande rena.

Vilka är de största misstagen man kan göra om man putsar fönstren själv?

− Att man har dåliga redskap. Till exempel ett gammalt gummi i skrapan gör det omöjligt att putsa proffsigt. Att justera med bomullsduk där man missat med skrapan ökar risken för flammiga fönster, säger Mathias Eriksson.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna