För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hög tid att checka ut hotelltillståndet

Publicerad 1 mar 2024
Företagarna välkomnar regeringens förslag att slopa kravet på hotelltillstånd som nu skickas ut på remiss.
Foto: Lotta Axing/Shutterstock.com.

John Cleese har med sin rollfigur Basil Fawlty i tv-serien Fawlty Towers (Pang i bygget) från 1970-talet skapat sinnebilden av hotellägaren man som gäst absolut inte vill mötas av. I dagens uppkopplade värld med kundrecensioner och rekommendationer finns knappast utrymme för obalanserade och koleriska hotellägare som ställer till dråpliga problem för gästerna. För att vara på den riktigt säkra sidan finns dock sedan 1966 Lagen om hotell- och pensionatrörelse.

Hotellag – gammal och onödig lagstiftning

Hotellagens syfte är att säkerställa att den som vill driva yrkesmässig verksamhet med ändamål att tillhandahålla tillfällig möblerad bostad ska ha de personliga förutsättningar som krävs. Det betyder att den som har minst nio gäster eller fem rum måste bedömas klara av att driva verksamheten utan fara för allmän ordning och säkerhet. Det är Polismyndigheten i det län som verksamheten är belägen som ska avgöra det i ett ansökningsförfarande som kostar 4 600 kronor.

– Hotellagen är ett praktexempel på onödig lagstiftning. Det finns andra sätt att säkerställa att den som driver hotell sköter sig och polisen har mer angelägna uppgifter att prioritera än att godkänna hotell, säger Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling.

Kostnadsfri anmälan föreslås

Hotellagen har länge varit föremål för kritik och lyfts fram som exempel på onödiga regler. Därför välkomnar Företagarna att regeringen på fredagen remitterar ett förslag om att avskaffa kravet på tillstånd för att driva hotell- eller pensionatverksamhet.

– Regeringen föreslår att det bara ska krävas en enkel och kostnadsfri anmälan om man vill driva hotell eller pensionat. Det är en bra ordning, säger Erik Östman.

I dag krävs att den som lämnar in en ansökan bifogar ett så kallat förvaltarfrihetsbevis för föreståndaren respektive ersättaren för hotellet eller pensionatet. Om det är ett företag som ansöker ska registreringsbevis bifogas. Är det en privatperson eller enskild firma som ansöker ska intyg om konkursfrihet skickas med. Dessutom ska bygglovshandlingar bifogas om det finns beviljade sådana.

– För att sänka kostnaderna, öka konkurrenskraften och öka handlingsutrymmet för svenska företag och medborgare behöver regelbördan minskas. Detta förslag innebär en viktig förenkling och en konkurrensmässig för­bättring för många hotellföretag, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Regeringen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2025.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna