För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsmiljöverket inspekterar företag med truckar

Publicerad 21 mar 2024
Har ditt företag truckar i verksamheten? Då kan Arbetsmiljöverkets inspektörer komma och knacka på.
Mellan 15 mars och 31 december i år genomför Arbetsmiljöverket cirka 1 500 anmälda och 1 000 oanmälda inspektioner i företag som använder truckar i verksamheten. Foto: Shutterstock.com.

Just nu genomför Arbetsmiljöverket inspektioner av företag som använder truckar. Inspektionerna är en del av regeringens arbetsmiljöstrategi om ett tryggt arbetsliv. Den innebär att ingen ska behöva dö eller drabbas av ohälsa till följd av sitt arbete. 

− Varje år inträffar många olyckor med truckar, så det är inte konstigt att Arbetsmiljöverket prioriterar att inspektera företag som använder dem, säger Företagarnas arbetsmiljöexpert Lise-Lotte Argulander.   

Många olyckor med truckar

Typiska arbetsplatsolyckor är truckar som välter eller krockar och klämskador på fötter och ben, men personer som kör truck drabbas även av förslitningsskador på grund av repetitiva körmönster i dålig ergonomisk miljö.  

− Alla som kör truck i arbetet ska ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Det får man vanligen genom att gå en truckförarutbildning. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att de som använder truckar på företaget har rätt kunskaper, säger Lise-Lotte Argulander.   

Finns skriftliga körtillstånd? 

Inspektionerna kommer att fokusera på om arbetsplatserna har rutiner för riskfyllda arbetsmoment, om alla truckförare har de kunskaper som behövs för arbetet och om det finns skriftliga körtillstånd. Om personal kör truck utan tillstånd kan det resultera i en hög sanktionsavgift. 

− Det är jätteviktigt att ha ordning och reda. Först och främst för arbetsmiljön så klart, men om någon kör truck utan förarbevis när det blir en inspektion kan det leda till en sanktionsavgift på upp till 150 000 kronor beroende på företagets storlek, säger Lise-Lotte Argulander. 

Oanmälda inspektioner

Arbetsmiljöverket genomför inspektionerna mellan 15 mars och 31 december i år. Totalt kommer myndigheten att genomföra cirka 1 500 anmälda och 1 000 oanmälda inspektioner. 

− Arbetsmiljöverket har skickat ut 5 400 arbetsgivarbrev till företag som kan komma att bli inspekterade. Vid en oanmäld inspektion kommer alltså inte någon ytterligare information från myndigheten innan de kommer till företaget, säger Lise-Lotte Argulander.  

Branscher som omfattas  

Företag med  3-99 anställda som kan komma i fråga för den nu pågående inspektionsperioden av truckar i verksamheten finns inom följande branscher: 

 • Magasinering och varulager
 • Tillverkning av mejerivaror och glassprodukter
 • Tillverkning av oljor och fetter
 • Tillverkning av kläder
 • Papperstillverkning
 • Tillverkning av kemiska produkter
 • Tillverkning av gummi och plastprodukter
 • Posten
 • Tillverkning av drycker
 • Partihandeln
 • Detaljhandeln med brett sortiment
 • Tillverkning av byggnads och inredningssnickerier.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna