För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fullmatad kongresstorsdag i Gävle

Publicerad 24 maj 2024
Hög energinivå, tunga politiker och rekordmånga utställare präglade första dagen av Företagarnas kongress.
Företagarnas kongressombud samlade i Gevaliasalen i Gävles konserthus. Foto: Fotograf Ristenstrand.

På torsdagen inleddes Företagarnas kongress i Gävle. Inramningen var den bästa tänkbara med strålande sol och klarblå himmel.

− Välkomna till Gävle, hälsade lokalföreningens ordförande Birgit Elonen när hon gick upp på scenen tillsammans med riksstyrelsens ordförande Fabian Bengtsson och vd Benjamin Dousa.

Sveriges största företagarorganisation

Företagarna håller kongress vartannat år. Det är det tillfälle då Sveriges största medlemsorganisation för företagare fattar viktiga inriktningsbeslut och väljer ledamöter till riksstyrelsen – högsta beslutande organet mellan kongress och årsmöte. För Fabian Bengtsson är det sista kongressen som ordförande för riksstyrelsen och för Benjamin Dousa den första som vd.

− Det känns lite som första dagen i skolan, när man står i en nystruken skjorta och ska träffa alla, sade Benjamin Dousa med glimten i ögat.

Svårslagen stämning

Företagarnas kongress är mycket mer än den formella dagordningen. Det är ett tillfälle att nätverka, träffa förmånspartners, inspireras av talare, lyssna på politiker, dela ut priser och ha roligt tillsammans. För det är en väldigt speciell atmosfär som skapas när hundratals driftiga problemlösare från hela landet samlas på en och samma plats. Den atmosfären fyllde varje vrå av Gävles konserthus redan under morgontimmarna. Det låg ett förväntansfullt sorl i luften och hördes många skratt.

Valet till Europaparlamentet rycker allt närmare och det satte sin prägel på torsdagen. Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin ledde ett samtal med europaparlamentarikerna Linus Glanzelius (S) och Jörgen Warborn (M). Dessutom gästades kongressen av Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och finansminister Elisabeth Svantesson (M) som båda höll anföranden och frågades ut av Företagarnas näringspolitiska expert Erik Östbom.

Torsdagen avslutades med kongressmiddag på Gasklockorna i Gävle. Under middagen delades priser ut för årets event, årets värvare, årets påverkare, årets superstar, årets förening och årets valberedning. Flera av politierna valde att stanna kvar på middagen och under den anslöt även Liberalernas partiledare Johan Pehrson som klev upp på scenen och höll ett kort anförande.

− Fortsätt att göra er grej, sade han.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna