För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Moa har inte ångrat sig en sekund

Publicerad 9 feb 2024
I Moa Kårebrands släkt finns inga entreprenörer. Trots det valde hon att starta egen tapetserarverkstad. I dag driver hon företaget By Kårebrand i Östersund – och har inte ångrat sig en sekund.
Moa Kårebrand ger tapetseraryrket ett ansikte. Hon har bland annat gästat TV4:s Nyhetsmorgon. Foto: Anette Andersson.

Moa Kårebrand 19 år och hade ingen aning om vad hon skulle göra med sitt liv.

- Men så ringde min mammas bästa kompis och tyckte att jag skulle bli tapetserare, minns Moa.

Moa hade aldrig hört talats om tapetseraryrket. Tyckte att det verkade vara tråkigt att sätta upp tapeter hela dagarna, men bestämde sig ändå för att googla.

- När jag förstod att en tapetserare inte alls tapetserar utan faktiskt klär om möbler, ändrade jag mig, säger hon.

Så Moa sökte in till Träakademien, en tvåårig yrkesutbildning i Kramfors. Och hon stortrivdes. Efter examen fick hon en anställning på en tapetserarverkstad, och parallellt med jobbet började hon designa och sy kepsar på sin fritid.

Experternas bästa tips för soloföretagare

En utmärkt kombination

Snart började hon fundera på att starta eget. Hennes kepsar var efterfrågade, och hon hade insett att hon därmed hade två inkomstbringande ben att stå på: dels det hon var utbildad för, att klä om möbler, dels det som från början varit en hobby, att designa och sy kepsar.

- Sedan jag började på Träakademien hade jag köpt på mig de nödvändigaste verktygen allt eftersom. Mycket begagnat, men också en del nytt. Nu hade jag det jag behövde för att kunna sätta i gång, och behövde därför inte lägga stora pengar på det.

En av de största investeringarna var att hyra lokal. Moa valde mellan en billig lokal som låg mitt i ett industriområde och en betydligt dyrare som låg inne i centrala Östersund, bredvid ett populärt fik.

- Det blev den dyrare lokalen. Där syns min verkstad, där har jag skyltfönster som visar vad jag sysslar med.

Det valet har betalat sig. Eftersom lokalen ligger i ett område där folk rör sig, behöver hon inte betala för marknadsföring och företaget har kunnat växa organiskt.

- Något som varit bra för min verksamhet är att jag lejer bort det jag inte är bra på och i stället fokuserar på att producera och göra det jag kan fakturera på. Jag har också varit försiktig med investeringar, och köper på mig det jag behöver successivt.

En annan nyckel som har bidragit till att Moa kunnat ta ut lön från dag ett är att hon anpassar verksamheten. När det är lite att göra i tapetserarverkstaden passar hon på att sy några extra kepsar och vice versa.

Text: Anna-Maria Stawreberg.

Fler nyheter från Företagarna