För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lägre inflation – räntesänkning i sikte

Publicerad 12 apr 2024
Inflationen fortsätter att avta. Det visar den månatliga statistiken över prisökningstakten som SCB presenterade på fredagen.

Statistiska centralbyrån presenterade på fredagen mars månads beräkningar av prisökningstakten i ekonomin. Statistiken visar att inflationen fortsätter att avta. Jämfört med mars i fjol var priserna mätta som KPI 4,1 procent högre den gångna månaden. I februari var inflationstakten enligt KPI 4,5 procent jämfört med samma månad 2023.

– Inflationstakten sjönk i mars. Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året, säger SCB:s prisstatistiker Mikael Nordin.

Enligt det mått på inflation som är Riksbankens målvariabel för penningpolitiken var inflationstakten (konsumentprisindex med fast ränta, KPIF) 2,2 procent i mars. KPIF exklusive energiprodukter (KPIF-XE) minskade från 3,5 procent i februari till 2,9 procent i mars.

Sett månad till månad i år ökade KPI med måttliga 0,1 procent från februari till mars. I fjol var ökningen mellan samma månader 0,6 procent.

– Hur man än vrider och vänder på statistiken är det tydligt att inflationen fortsätter att avta. Allt tyder på att Riksbanken kommer att börja sänka styrräntan inom de närmaste månaderna, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna