För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Höj skatten med 250 miljarder – på pappret

Publicerad 20 apr 2024
Det vore bättre om de anställda i stället för företagen betalade den allmänna löneavgiften, som är en del av arbetsgivaravgiften, skriver Företagarna i Dagens Industri.

Det är dags att döpa om den allmänna löneavgiften som ingår i arbetsgivaravgiften till en allmän statlig löneskatt. Om skattskyldigheten flyttades från företagen till de anställda skulle skattesystemet bli mer transparent och fler skulle veta hur mycket skatt de faktiskt betalar. Det skriver Företagarnas chefsekonom Johan Grip tillsammans med Timbros och Skattebetalarnas chefsekonomer, Fredrik Kopsch och Erik Bengtzboe, i en debattartikel i Dagens industri.

DI Debatt: Var ärliga och höj skatten med 250 miljarder

I debattartikeln ger chefekonomerna ett räkneexempel:

”En deltidsarbetande eller låginkomsttagare med en total månadslön på 18 000 kronor betalar 2 890 kronor i månaden i kommunalskatt, men dessförinnan 2 092 kronor i allmän löneavgift. En betydande del av löneutrymmet äts alltså i det dolda upp av den allmänna löneavgiften.”

Taggar
Fler nyheter från Företagarna