För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Günther Mårder: Det är ingen naturlag att behöva kämpa i motvind

Publicerad 8 sep 2023
Nästan nio år och tusentals företagarbesök bekräftar vad jag redan visste – Sverige har helt otroliga företagare som möts av ett konstant politiskt motstånd.
Företagarnas vd Günther Mårder reflekterar kring hur företagare kan få bättre förutsättningar. Foto: Oskar Omne.

Som vd på Företagarna har jag under mina många år besökt tusentals företagare i hela vårt land. Hantverkare, handlare, konsulter, krögare, producenter av det mesta, operasångerskor och allt där emellan. Det slår mig vid varje företagsbesök att vi har en fantastisk potential i Sverige. Så många otroligt hårt kämpande människor som har haft en idé, förfinat den, kämpat för att finansiera genomförandet och sedan arbetat hårt för att nå ut på marknaden. Många har satsat nästan all sin vakna tid och mycket av vad de äger för att förverkliga sitt företagande.

Resultatet av att vi har så många otroliga företagare vet ni redan: fyra av fem nya jobb skapas inom små och medelstora företag, och det är samma småföretagare som är de största skattebetalarna i en stor majoritet av Sveriges kommuner. Därför gör det mig så frustrerad att beslutsfattare inte gör vad de kan för att skapa ännu mer jobb och välfärd.

Tidöavtalet lanserades för drygt ett år sedan med högtravande fraser om hur den nya politiken ska underlätta för företag att växa. Hur ser det ut nu? Arbetsgivaravgiften för unga har höjts. En av tre företagare har utsatts för brott de senaste åren. Den proklamerade minskningen av regelbördan har än så länge uteblivit. Nedlagda bankkontor gör att företagare utanför storstäder får allt svåra re att låna pengar. Samtidigt ser vi en konjunktur som snabbt försvagas och en krona som mest lik nar en skvalpvaluta. Sammanfattningsvis: Många företagare kämpar just nu i hård motvind.

Dags för ett Tidöavtal 2.0

Visst, jag vet en hel del om vikten av en sparad krona. Men jag vet också att om man står still, samtidigt som världen snabbt rör sig framåt, går man bakåt. Regeringen använder inflationen som ursäkt för att föra en defensiv ekonomisk politik. Det är en feghet som främst drabbar oss som försöker skjuta Sverige framåt, vi som skapar nya jobb och nytt välstånd. När människors levnads standard försämras bör man i stället presentera strukturreformer för att öka tillväxten.

Finansministern säger att vi inte har råd med reformer nu. Jag säger att vi inte har råd att vänta. Därför tar vi på Företagarna saken i egna händer under hösten och ger regeringen ett nytt avtalsförslag direkt i handen, ett Tidöavtal 2.0, med fokus på bland annat minskad regelbörda, sänkta skatter och ökad trygghet för företagare.

Under hösten lämnar jag Företagarna. Jag vill såklart göra allt i min makt för att du som medlem och företagare känner att du är på en bättre plats nu än när jag tillträdde år 2015. Vi är ett fantastiskt land med fantastiska företagare, men med ett fast politiskt tag kring handbromsen. Så vad väntar vi på? Det är dags oss att få lite medvind.

Fler nyheter från Företagarna