För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Billigare tank rätt recept för inflationsbekämpning

Publicerad 7 sep 2023
Sänkt skatt på drivmedel är ett bra sätt att dämpa inflationen men regeringen kan göra mer, enligt Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

På torsdagen kallade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till pressträff för att meddela att det införs en ny skattesänkning på bensin och diesel i budgetpropositionen. Precis som i budgetpropositionen i fjol är alltså sänka drivmedelsskatter en prioriterad fråga. Det kan förstås mot bakgrund av att bensinpriset steg med över 40 procent mellan 2020 och 2022 och dieselpriset med över 60 procent. 

Sänkt bensinskatt påverkar inflationen  

Nästa år sänks skatten på bensin med 1,64 kronor litern och på diesel med 43 öre litern, inklusive moms. Därutöver inräknar samarbetspartierna en ytterligare bensinskattesänkning på 75 öre från 2025, jämfört med om 2024 års nivå skulle indexeras upp.  

Företagarna välkomnar nyheten.  

− Regeringen har betonat hur viktigt det är att bekämpa inflationen, men vi har hittills fått leta efter de konkreta åtgärderna i utspelen inför höstbudgeten. Att sänka drivmedelsskatten är i det sammanhanget ett bra sätt att pressa ner inflationen och något vi länge förespråkat, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip

Det finns även andra skatter som kan lyfta av kostnader från företag och verka inflationsdämpande.  

− Sänkt arbetsgivaravgift och elskatt skulle också hjälpa till att pressa tillbaka inflationen i det här läget, säger Johan Grip. 

Sänkt skatt på jordbruksdiesel  

Ebba Busch och Oscar Sjöstedt meddelade även att skattenedsättningen på jordbruksdiesel – som även omfattar skogs- och vattenbruk – förlängs så att den även fortsatt ligger på EU:s miniminivå. Förhoppningen från regeringen och SD är att de lägre kostnaderna ska sprida sig som ringar på vattnet till lägre priset på livsmedel.  

−För att få ned inflationen är det viktigt att minska trycket på företagens redan pressade ekonomi, så att de inte behöver höja sina priser mot kund lika mycket för att klara av att hålla verksamheten igång. Alla skattesänkningar som minskar företagens kostnader hjälper därför till att minska kostnadstrycket och dämpar på så vis även inflationen, säger Johan Grip.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna