För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Respektera nej till kollektivavtal

Publicerad 31 okt 2023
Om man har villkor som är schyssta och är ett schysst företag så behöver man inte ha kollektivavtal.
svt aktuellt lise-lotte
Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander, Aktuellt programledare Ann-Britt Ryd Pettersson och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg. Skärmavbild av Aktuells sändning kl. 21 den 30 oktober.

Det måste vara fritt att teckna kollektivavtal – och omvänt att låta bli att teckna kollektivavtal. Det sade Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander i Aktuellt på måndagen, i en debatt med Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.

Inslaget handlade om att det pågår två konflikter på arbetsmarknaden på grund av företag som inte vill teckna kollektivavtal. Sedan 27 oktober strejkar IF Metall på Teslas svenska dotterbolag TM Sweden AB serviceverkstäder. Samtidigt har Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om strejk ifall inte Klarna tecknar kollektivavtal.

− Om man har villkor som är schyssta och är ett schysst företag så behöver man inte ha kollektivavtal, sade Lise-Lotte Argulander.

För vem passar kollektivavtal?

Kollektivavtal passar inte alla 

6 av 10 mindre företag, med 1–49 anställda, har inte kollektivavtal.

− En orsak till att man väljer bort kollektivavtal är de administrativa delarna. Det är krångligt att ha kollektivavtal, sade Lise-Lotte Argulander.

Hon fortsatte med att ifrågasätta bilden av att det skulle innebära sämre villkor att inte ha kollektivavtal.

Det går att teckna försäkringar privat. Det går att teckna tjänstepension. Det går att teckna arbetsskadeförsäkringar och andra typer av försäkringar och ha bra förmåner och villkor ändå.

Fler nyheter från Företagarna