podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bedrägerier mot företag ökar

Publicerad 15 nov 2023
I en nyhetsartikel i Dagens Industri säger Företagarnas expert säkerhet och brott mot företag, Pontus Lindström, att en majoritet av företagare som utsatts för bedrägerier inte ser det lönt att polisanmäla.

I fjol skedde inget värdetransportrån i Sverige. En möjlig förklaring är att de kriminella riktat in sig på bedrägerier i stället. Det är helt enkelt mer lukrativt och mindre riskfyllt: ”A man with a briefcase can steal more money than any man with a gun” sjöng Don Henley redan för 34 år sedan i låten Gimme what you got. Med digitalisering har möjligheterna för den som har ont uppsåt blivit mångdubbelt fler och det är ofta företag som är måltavlan.

I en artikel i Dagens industri som refererar till en ny undersökning om bedrägerier mot företag som Företagarna genomfört säger Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericentrum att Sverige har blivit något av ett smörgåsbord för bedrägerier.

Bedrägerierna utarmar Sveriges företagare

Omsätter miljarder 

Enligt en rapport från Polisens som DI-artikeln refererar till ökade de totala bedrägerivinsterna, riktade mot företag och privatpersoner, med 26 procent till 5,8 miljarder kronor i fjol.

Pontus Lindström, Företagarnas expert säkerhet och brott mot företag, intervjuas i artikeln. Han nämner att fyra av tio företagare har utsatts för bedrägeri det senaste året och att 84 procent av de drabbade inte gjort polisanmälan eftersom det anses bara ta tid och kraft utan att leda till något.

Chanserna att någon faktiskt blir dömd för de brott som anmäls är försvinnande liten. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, var personuppklaringen för bedrägeribrott endast 4 procent förra året.

Fler nyheter från Företagarna