podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sverige har inte råd att förlora en enda entreprenör

Publicerad 8 mar 2023
Fler kvinnor behöver bli företagare, inte färre män, skriver Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin i en debattartikel i Altinget.
Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin. Foto: Oskar Omne.

Det finns stora möjligheter att få ut väldigt mycket mer företagskraft ur Sverige än vad vi får i dag, eftersom 64 243 företag i fjol startades av män, men endast 29 555 företag av kvinnor. Oavsett vilket län i Sverige som studeras är närmare 70 procent av dem som startar företag män. Det skriver Pernilla Norlin i en debattartikel i Altinget på Internationella kvinnodagen.

För att det ska bli en förändring anser Företagarna att det krävs flera åtgärder. Det behövs fler förebilder, entreprenörskap som livsstilsval bör introduceras tidigt, fler kvinnor behöver få tillgång till riskkapital. Dessutom måste våra folkvalda göra sin del. Det handlar om att satsa på att förenkla och säkra stabila spelregler med möjlighet till långsiktig planering för entreprenörskap.

Ett sätt är att stärka en bransch där många kvinnor driver företag: välfärdssektorn, skriver Pernilla Norlin. Det är en viktig framtidsbransch med utvecklingspotential – växer den så ökar andelen kvinnor som högsta befattningshavare. Det är också angeläget att sänka kostnaden att anställa. Eftersom många företagare som är kvinnor driver personalintensiva tjänsteföretag påverkar höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar, rigida arbetsmarknadsregler och höga skatter kvinnors företagande särskilt hårt.

Läs hela debattartikeln på Altinget: För få kvinnor vågar starta företag.

Fler nyheter från Företagarna