För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företaget som har full koll under ytan

Publicerad 30 mar 2023
Företagaren Edvin Tousi vill ta undervattensinspektioner till nästa nivå med hjälp av ny teknik.
En undervattensrobot färdig för att utföra ett uppdrag. Foto: Era Marine.

Med avancerad datorprogram och undervattensrobotar kan arbete som tidigare gjordes av anläggningsdykare utföras utan att någon människa behöver ner i vattnet. Möjligheterna är stora, men kunskapen bland dem som skulle kunna dra nytta av dem är fortfarande begränsad, menar Edvin Tousi som sedan tre år tillbaka driver företaget Era Marine i Stockholm.

Inga onödiga risker

Edvin Tousi har fler än 4 000 loggade dyk på sin meritlista och vet vad det innebär att sitta i tryckkammare inför och efter krävande arbetsuppgifter på stora djup. Han har arbetat runt om i världen under 18 års tid i branschen: inom både offshoreindustrin – vindkraftparker och olje- och gasfält till havs – och inshore med reparationer, installationer och inspektioner i dammar, vid kajer och av annan infrastruktur som helt eller delvis ligger under vattenytan.Edvin Tousi.jpg.png

Det var när han bildade familj och ville jobba mer hemifrån – i betydelsen inte göra långväga resor – som han bestämde sig för att starta företag och dra nytta av den senaste tekniken.

− Jag vill använda teknikens fulla potential. Vissa ser det som att robotar tar jobb från dykare, men för mig är det lika mycket om att inte utsätta människor för onödiga risker som att arbeta effektivare, säger han.

Företaget använder klargula fjärrstyrda undervattensfarkoster, eller ROV som den engelska förkortningen lyder: Remotely Operated underwater Vehicle. Era Marine är exklusiv återförsäljare av en amerikansk tillverkare (VideoRay). Under pandemin skapade Era Marine en simulator som ger en helt annan möjlighet för dem som ska bli ROV-piloter. Simulatorn används i dag även i USA. Era Marine ger utbildningar i simulatorer för personal i Räddningstjänsten och Kustbevakningen. Den hålls först klassrumsmiljö, sedan i bassänger och sjö. Då handlar det om hur tekniken går att använda för sök- och räddningsinsatser.

Rätt dyk på rätt plats

Företagets huvudsakliga verksamhet handlar om inspektion av strukturer och föremål i vatten. Ett konkret exempel är undervattensinspektioner av ledningar. En robot söker av ledningen och om det är ett läckage eller fattas bultar någonstans anger den koordinaterna. Då kan en dykare vid behov gå ner på exakt rätt plats och utföra en reparation. Jämfört med att dykare både ska inspektera hela ledningen och sedan reparera den sparas både tid och pengar. Samma arbetssätt använder Era Marine för inspektion av sjökablar, bropelare, kajer, dammluckor, bryggor, pontoner med mera.

− Vi kan göra mycket med hjälp av robotar. Till exempel högtrycksspola en metallpåle och samtidigt som den underhålls kan vi diagnostisera med precision om den utsatts för mekanisk eller kemisk vittring, säger Edvin Tousi.

Nya möjligheter

Ett annat användningsområde för robotar är inspektion av tunnlar, tankar och andra konstruktioner. Tillsammans med en besiktningsman kan Era Marine med hjälp av en robot undersöka till exempel en ackumulatortank för fjärrvärme utan att den först behöver tas ur drift och tömmas. En robot kan utan problem sänkas ner i det varma vattnet och dokumentera vilket skick tanken är i. Tunnlar och undervattensmiljöer kan kartläggas och visualiseras i exakta 3D-modeller i en dator.

− En vattenfylld tunnel på hundratals meter som på ritningar från 1960-talet har vissa dimensioner kan i dag se helt annorlunda ut på grund av sedimentlager, men för att veta hur det verkligen ser ut i den måste den undersökas på plats. Med vår teknik får kunderna se en exakt 3D-modell, säger Edvin Tousi.

Inte Karibien

I dag är Era Marine ett småföretag med tre anställda och ett större nätverk av frilansare. Edvin Tousi ser dock stora möjligheter för företaget att växa och utföra arbete i flera regioner. Kraftbolag, statlig och kommunal infrastruktur, konsultföretag och en mängd aktörer har behov av att få miljöer under ytan kartlagd och inspekterad och det går att göra betydligt mer kostnadseffektivt än vad många är vana vid. 

− Vi bor inte i Karibien. För en dykare är sikten i svenska vatten begränsad och oavsett var man dyker finns en begränsning i luft. En robot kan se saker som man  kan missa med blotta ögat tack vare alla olika sensorer roboten har. Den kan dessutom jobba längre tid under vatten, säger Edvin Tousi. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna