För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Kejsaren borde ha sparat sina kläder

Publicerad 24 maj 2023
Under 20 år har svenska hushåll ägnat sig åt en ekonomisk följa John, och därmed lånat sig till enorma mängder av förtida konsumtion. Ojusterat för inflation har hushållens skulder ökat sex gånger under denna period. De som längs vägen försökte påpeka det uppenbara – att denna köpfest oundvikligen måste få ett slut – blev ignorerade eller placerade i facket dysterkvistar.

Ändå har min känsla återkommande varit: ”Varför säger ingen något?” Eller annorlunda uttryckt: Var är pojken i HC Andersens berättelse Kejsarens nya kläder när han så tydligt hade behövts?

För egen del har det enbart gjort mig mer övertygad om behovet av motkrafter. Tvärtom vad jag ofta fått höra så tror jag att det finns ett värde i att jag, som också är vd för Företagarna, är den som uttrycker att vi behöver omvärdera vår syn på pengar och hur vi hushållar med dem. För handen på hjärtat – finns det någon grupp i sam hället som är bättre på att sköta en ekonomi med knappa resurser än företagare?

Låt mig tala klarspråk! En del av de exempel som jag lyfter för att belysa att varje spenderad krona ska användas med omsorg är medvetet färg starka.

Det är också ofta helt nödvändigt för att bryta igenom den kompakta väggen av rådande ”sanningar” om att shopping leder till lycka. Om jag i alla fall kan få några att fundera över hur de bättre kan balansera sin konsumtion så är det värt den upprörda reaktionen det kan medföra när jag högt och tydligt säger att kejsarens brist på faktisk utstyrsel är lika ohållbar som minusräntan var.

Missförstå mig. För en företagare är det självklart att kunna sälja sin vara eller tjänst och att göra det med vinst. Självklart ska vi alla, både som konsumenter och företagare som handlar av andra företagare, spendera klokt samt bygga vårt lands tillväxt gemensamt. Men det får inte vara likställt med att skuldsätta vår framtid. Företagandet är långsiktigt till sin natur, och ska Sverige ha en framgångsrik resa framöver måste såväl kunder som företag stå på en hållbar grund.

Genom varje krona som vi som kunder lägger i utbyte mot en vara eller tjänst hos en företagare avgör vi även deras framtid – särskilt om vi fortsätter spendera hos företaget även i framtiden. Det samhälle som vi överräcker till våra barn och barnbarn kommer att vara ett samlat resultat av varje enskild människas ekonomiska val genom livets alla skeenden. Det brukar sägas att vi lånar jorden av våra barn, och i så fall förefaller det klokt att inte lämna tillbaka en belånad tillgång.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna