podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Åsa brinner för girl power i fotbollen

Publicerad 26 jan 2023
Företagare och fotbollstränare är två sidor av Åsa Wild och för att få vardagen att fungera gäller det att ställa krav i båda rollerna.
Åsa Wild tillsammans med tränarkollegorna Tobias Elgan och Manne Björkhagen.

Åsa Wild driver it-konsultföretaget Wild Consulting AB i Täby. Hon är specialiserad på att projektleda tester av olika system och applikationer och har kunder både i Sverige och utomlands. När hon inte arbetar i sitt företag ägnar hon många timmar i veckan åt att vara tränare i Viggbyholm IK:s damlag i fotboll, eller Viggan som alla säger.

– Jag älskar fotboll! Jag tycker att spelet är otroligt fascinerande, säger hon.

Många spelare i damlaget är unga. Åsa har följt flera av dem sedan de började med fotbollslek i femårsåldern. Hon har själv en bakgrund som spelare, men i dag är hon en i den fem personer starka tränarstaben.

Man måste ha drivet

På frågan om vad det är för ord som tjejerna i truppen förknippar med henne kommer svaret blixtsnabbt: engagemang. Det är vanligt att höra att föräldrar och andra vuxna inte hinner engagera sig i idrotten på sin fritid, men det argumentet biter inte på Åsa.

− Alla har mycket att göra. Jag ser ofta hur det är samma personer som städar förråden på helgerna, grillar korv och sitter i styrelsen. Man måste helt enkelt ha drivet, säger hon.

Åsa är inte den enda företagaren som är engagerad i klubben – eller i fotbollsvärlden. Hon möter många andra företagare som är aktiva i lag och engagerade i allt som måste klaffa kring ett lag. Själv har hon genom medvetna val skaffat sig en arbetssituation som gör att hon kan prioritera tränarrollen.

− Vissa uppdrag tar jag inte eftersom de inte går att förena med min passion för fotboll och mitt lag. Jag är alltid tydlig med mina kunder att jag inte kan vara bortrest flera dagar i veckan för då fungerar det inte för tjejerna och laget, säger hon.

Stå aldrig och stampa

Åsa är i högsta grad delaktig till att Viggbyholm IK FF haft det största laget för tjejer födda 2004 i hela Stockholmsregionen, räknat i antal spelare. Det är inget som kommit av sig självt. Det handlar om att hela tiden jobba med att göra verksamheten rolig och givande, att inte ”stå och stampa”.

− Det gäller att hela tiden ha något på gång. Allt runtomkring är lika viktigt som fotbollen för att vi ska vara bra på planen och ha roligt tillsammans, säger Åsa.

Det kan handla om att byta ut en träning mot att spela padel eller rugby, att gå på en landskamp tillsammans eller att möta nya lag genom att åka på cup i en annan stad. Eller att arrangera en årlig festlig höstavslutning med en bit över hundra personer, föräldrar och andra anhöriga inräknade.

− Jag och mina tränarkollegor måste alltid vara lyhörda och på det klara med var tjejerna befinner sig mentalt. Peppa är viktigt. Ibland handlar det mer om att vara psykolog än tränare, säger hon.

Starka tillsammans

Lagandan och gemenskapen är en viktig del av filosofin. En regel är att alla i laget ska komma till aktiviteterna i lagets kläder. Genom sponsring blir privatekonomin inget hinder för någon att vara med.

− Alla ska komma i rätt kläder. Vi ser starka ut tillsammans och det skapar stolthet, säger Åsa.

Viggbyholm IK:s damlag har två arvoderade tränare, men att avstå från de ideella insatserna är inget som går i längden, anser Åsa. Mixen mellan de arvoderade tränarna och föräldratränarna är det som skapar dynamik och den speciella anda som krävs för att tjejerna ska vilja fortsätt att satsa.

− Jag är med på alla matcher, inte bara dem när min dotter spelar. Jag brinner för hela laget, säger hon.

Den stolthet och den självkänsla som fotbollen är med om att bygga upp hos tjejerna i laget är en tillgång som de har nytta av i alla situationer.

− Vi pratar girl power, säger Åsa.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna