podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ett steg till . . .

Publicerad 15 feb 2023
Ibland när framtiden är extra osäker, och förutsättningarna runt omkring oss hela tiden förändras, kan det vara svårt att veta vilken riktning vi ska ta.
Günther Mårder på besök i Åkers Styckebruk. Foto: Cornelia Jönsson.

Som företagare står du i detta nu inför väldigt många svåra beslut. Gasa eller bromsa? Låna eller spara? Bita dig fast i planen eller helt byta riktning? Och så klart en hel del saker däremellan.

Situationen blir lätt förlamande, men ta då ett steg. Rör dig framåt utifrån platsen du befinner dig på här och nu. Om det visar sig att det inte var åt riktigt rätt håll så kan du korrigera det med nästa steg. För du ska ta ett steg, och ett steg till. Efter tillräckligt många steg är det 2024, och så småningom har vi passerat även lågkonjunkturen.

För det som kanske skiljer en företagare från andra mer än något är att en företagare gör saker. Det heter inte företagsam för inte. Ibland är det rätt saker utifrån rätt idé, och företaget lyfter från källare till en global arena på nolltid. Andra gånger är det svårare och bolag efter bolag går i konkurs innan företagaren till slut hittar rätt.

"Efter tillräckligt många steg är det 2024, och så småningom har vi passerat även lågkonjunkturen.”

Samhället står nu inför en utmaning där vi inte längre klarar oss på det vi har. De gemensamma resurserna fyller inte behovsbägaren. Jobben räcker inte till. Om det ska vara möjligt att lösa det behöver samhället stora mängder företagare som tar ett steg till. Som trotsar motståndet och likt en maratonlöpare under ett lopp med alldeles för hög temperatur biter ihop och låter varje steg räknas bara som del av ett helt lopp.

Jag hoppas innerligt att regeringen ser den kämparanda som företagar-Sverige uppvisat de senaste åren, men också att den inte tas för given. Många har redan fått ge upp inför utmaningar som är långt ifrån det vanliga. Elpriser långt över vad de flesta trodde ens var teoretiskt möjligt, inflation, pandemi med extraordinära restriktioner och en ständig oro över otydliga politiska besked och beslut (från såväl denna som förra regeringen).

Vi inleder ändå 2023 med hopp om bättre för-utsättningar. När regeringen i mitten på januari annonserade att danstillståndet avskaffas väcktes ett hopp om mer glädjefyllda steg framöver. I sanning kanske det främst är en symbolfråga men det finns onekligen mycket kraft att hämta här. För även om företagande inte alltid kan vara en dans på rosor så blir det onekligen mer glädjefyllt med framgångar i ryggen. Kan vi nu få ett företagsklimat med huvudsyfte att gynna företagande och inte att kontrollera det? Om regeringen börjar med att sänka skatten och att ta bort fler regler så är vi i alla fall lite närmare målet. Under tiden tar vi ett steg till.

Fler nyheter från Företagarna