För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ska vi ses på en fika – och samtidigt rädda Sverige?

Publicerad 13 dec 2023
Sveriges tillväxt är just nu i botten. Kan vi lösa det tillsammans? undrar Företagarnas nya vd Benjamin Dousa.
Företagarnas nya vd Benjamin Dousa. Foto: Oskar Omne.

Nu är det ett halvår sedan jag, i ett soligt och svettigt Visby, skrev på som vd för Företagarna. Sedan dess har allt varit minst sagt hektiskt: Jag har jobbat hårt för att få till en bra avslutning på mitt förra jobb samtidigt som jag gjort företagsbesök över stora delar av landet för att förstå våra medlemmars utmaningar och förhoppningar.

Under allt detta fick jag ett fantastiskt roligt jobb på hemmaplan då jag fick mitt första barn. Minst sagt, fullt upp.

Men nu är jag glad att jag äntligen är på plats och jag ser fram emot att börja göra skillnad för landets små och medelstora företag.

Uppväxt i städfirma

Småföretagandet är i mitt blod och det var länge allt jag visste. Jag är uppväxt i min mammas och morbrors städfirma där jag som 12-åring fick börja hjälpa till. Jag var aldrig bra på att svabba, men mamma och jag hade ett bra system där jag dammsög och hon kom efter och torkade golven. Snabbt, effektivt och ett roligt sätt att få tjäna lite pengar samtidigt som jag lärde mig ett och annat om både företagande och livet. Även om hon har bytt bransch är mamma fortfarande en hårt arbetande och fantastisk människa.

”Småföretagandet är i mitt blod”

Efter mina år i och nära politiken vet jag att det sällan pratas om företagare som just människor av kött och blod. Man ser statistiken, man ser skatteintäkterna. Men inte människorna bakom siffrorna. Känslor och rädslor spelar ingen roll så länge skattemedlen och jobben skapas. Men i statistiken finns du. Och utan dig hade Sverige saknat motor. Utan ditt slit hade arbetslösheten varit ännu högre. Utan de risker du tar hade politikerna inte haft några pengar att satsa på fler poliser, undersköterskor och lärare.

Tillväxt behövs

Sverige har i dag lägst tillväxt i hela EU. Det här borde fler uppmärksamma. För att vända trenden måste det vara enklare för dig att driva företag. Nya investeringar i människor, utveckling och verksamhet måste löna sig mer. Varje person som vågar riskera allt och bli företagare med allt vad det innebär är en superhjälte i min bok. Och det är de hjältarna som kommer få i gång den svenska ekonomin igen. Det är så vi kan skapa tillväxt igen. Det behövs nu – på riktigt.

Det är nu mitt jobb att underlätta för dig som småföretagare att lyckas. På anställningsintervjun till jobbet lovade jag att Företagarna inte bara ska vara en organisation politikerna noterar, utan tvingas förhålla sig till. De måste nämligen förstå att det är orimligt dyrt att anställa på grund av arbetsgivaravgifterna. Förstå att enmansföretag lägger vansinnigt mycket tid och energi på att hantera den växande regelbördan. Förstå varför vi behöver underlätta för att få in kompetent arbetskraft – inte sätta omöjliga lönegolvskrav.

Tyvärr kanske det tar ett litet tag innan allt detta är åtgärdat. Men alla resor börjar med ett steg. Därför vill jag börja med att träffa dig som medlem och höra mer om vad jag som vd kan göra för att skapa ett bättre företagarklimat. Under mitt första år ska jag besöka företagare i alla våra regioner. När får jag chansen att träffa dig?

Taggar
Fler nyheter från Företagarna