För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ventilationsföretaget som vill växa

Publicerad 31 aug 2023
När ett litet företag växer blir kraven som måste uppfyllas fler och det får många att tveka, men utmaningen är också tjusningen, menar Sundsvallsföretagaren Henrik Björklund.

Sundsvallsföretaget Permoluft nyanställer, trots att ägaren Henrik Björklund likt många andra företagare märker av lågkonjunkturen.

− Det finns ju jobb, men de ramlar inte in lika lätt som tidigare, så man måste vara väldigt aktiv och utåtriktad, säger han.

Permoluft grundades 2015 och arbetar med tekniska system i fastigheter, främst ventilation. Idén är att leverera bra inomhusmiljö och effektiv energianvändning åt kunderna som finns inom fastighets- och byggbranschen. Det handlar om att utföra obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och andra besiktningar, installera ventilationssystem och aggregat samt sköta service och underhåll på befintliga system.

− Bra ventilation är viktigt både ur ett hållbarhetsperspektiv och rent ekonomiskt eftersom det spar energi, säger Henrik.

Lära av varandra och utvecklas tillsammans

När Henrik och Permoluft söker efter servicetekniker är ansvar och engagemang två egenskaper som är viktiga. Han är mån om att alla på företaget ska jobba systematiskt med kunskapsöverföring så att det finns en kultur av att dela med sig och lära av varandra genom små, korta avstämningar.

− Det är viktigt att sätta av tid så att alla får möjlighet att spontant berätta vad man sett eller varit med om ute på jobb hos kunder. Dela med sig av kunskap som hjälper andra att bli ännu bättre på sitt jobb helt enkelt, säger han.

Bygga långsiktiga relationer

Transparens är ett annat ledord i Permolufts filosofi. Det handlar enligt Henrik om att lita på kunden och dela med sig frikostigt av råd och kunskap i stället för att hålla på det man kan till dess att någon betalat för att få hjälp.

− Visst, det finns väl en risk att någon tar emot kunskapen och sedan vänder sig till ett annat företag för att få jobbet gjort, men jag ser det inte så. Jag tror att det gynnar alla i längden att dela med sig och bygga relationer, säger han.

Ta steget och växa

I dag har Permoluft tio anställda och vill öka volymen. Att gå från att vara ett litet företag till att börja resan mot att bli större är ingen självklarhet för många företagare, vilket märks i att det är vanligare med antingen små eller stora företag i Sverige än mellanstora.

− Det är utmanande att ta steget från att vara säg fem-sex eller tio anställda och bli större, för då kommer mycket krav som du måste uppfylla på olika sätt. Många tycker inte att det är värt risken, säger Henrik.

När ett företag når över en viss nivå i anställda och omsättning blir det inte längre praktiskt hanterbart för företagaren själv sköta administration, ibland på kvällar och helger, dels för att personalfrågorna blir fler, dels för att regelefterlevnaden tar mer tid i anspråk, enligt Henrik.

 − Det är ofta en puckel att ta sig över där de ökade intäkterna som kommer av att växa försvinner i ökad administration, säger han.

Henrik har erfarenhet i bagaget av att få företag att växa. Han drev tidigare Ocab i Sundsvall AB, ett företag inom saneringsbranschen som växte från åtta till 60 anställda och som sedan gick samman med flera andra Ocabbolag och bildade Oleterkoncernen. Vetskapen om att det går att växa gör att han satsar.

− Vi har bestämt oss. Vi ska vidare. Det är inte alltid enkelt, vi har själva haft en svacka 2022. Det kommer alltid upp- och nedgångar i en verksamhet och då måste man lära sig för att kunna gå vidare, säger han.

Inspirera andra och inspireras av andra

Henrik köper inte bilden av den ensamme entreprenören som har blicken i fjärran och bara kör på. För honom är det lika viktigt att ta hjälp när det är tufft som det är att sträcka ut en hand till andra och hjälpa till. Alla behöver professionella sammanhang, oavsett om det är företagarföreningar, inkubatorer i kommunens regi eller annat. Hans råd är att inte dra sig för att ta kontakt med personer som inte ingår i det vanliga nätverket.

− Sannolikheten att någon annan företagare stött på samma problem som du själv brottas med är ganska stor. Jag har ibland vänt mig till personer jag inte känt och frågat om råd och min erfarenhet är att folk gärna ställer upp, säger han.

I rollen som företagare har jobbskapandet med tiden gett Henrik allt större behållning. Det i sig gör det roligt att utveckla företaget så att det växer.

I grunden är det roligt att utveckla människor. Jag vill verkligen ge dem det jag kan för att få möjlighet att växa. Det handlar ju om människor som lägger massor av sin tid på en idé som vi driver och brinner för, säger han.

Fler nyheter från Företagarna