podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommen satsning på yrkesutbildning

Publicerad 4 apr 2023
Företagarna är positiva till att regeringen satsar på att bygga ut platserna inom den gymnasiala och eftergymnasiala yrkesutbildningen.

Regeringen gör en satsning på yrkesutbildning i den kommande vårändringsbudgeten. Det berättade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och utbildningsminister Mats Persson under en pressträff i slutet av förra veckan.  

− Många arbetsgivare skriver efter nya medarbetare och det här är en god chans att skapa förutsättningar för fler kockar, fler undersköterskor och fler batteribyggare, sade Johan Pehrson.

Steg i rätt riktning

Satsningen handlar enligt regeringen om utbildningar som ligger nära arbetsmarknadens behov. Det rör sig om dels 7 400 årsplatser inom yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna, dels 950 årsplatser inom yrkeshögskolan med fokus på korta kurser och kurspaket. Utbildningsministern kallar det för en historisk satsning.  

Företagarna välkomnar inriktningen, men anser att behoven är större än de drygt 700 miljoner kronor som regeringen nu satsar.  

− Drygt 8 000 platser i yrkesutbildningen är ett steg i rätt riktigt. Företagarna har länge drivit på för ökade satsningar på sådana utbildningar, säger Anna Jansson Libietis, Företagarnas utbildningspolitiska expert.  

Expansion med kvalitet

Utbildningsminister Mats Persson betonade under pressträffen att yrkesutbildningar på gymnasiet inte är frågan om något ”byråkratiskt monster”, utan att det är verklighetsanpassade utbildningar som behövs på arbetsmarknaden. Han konstaterade även att nio av tio som går en utbildning inom yrkeshögskolan får jobb och att det är en viktig verksamhet. Företagarna instämmer och vill se en fortsatt utbyggnad. 

− Vi har ofta mötts av argumentet att yrkeshögskolan inte ska expanderas för att man vill kunna hålla god kvalitet, men nu är det uppenbart att kvaliteten är fortsatt mycket hög och det är inte en dag för tidigt att denna satsning kommer, säger Anna Jansson Libietis.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna