För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hög tid sätta käppar i hjulet för stöldligorna

Publicerad 3 apr 2023
Regeringen vill kriminalisera utförsel av stöldgods. Inte en dag för tidigt, anser Företagarna.
Foto: Margit Kluthke/Shutterstock.com.

Regeringen har nyligen gett den sittande utredningen som ser över Tullverkets befogenheter ett tilläggsdirektiv. Det handlar om att ta fram konkreta förslag på hur en kriminalisering av utförsel av stöldgods kan utformas. Företagarna välkomnar beslutet.

− För företagare som gång på gång blir utsatt för stöld av arbetsmaskiner, bildelar, verktyg, datorer eller vad det än är för nisch som en stöldliga specialiserat sig på är det provocerande att det inte är ett brott att föra ut sakerna ut landet, säger Pontus Lindström, brott och säkerhetsexpert på Företagarna.pontus lindstrom rund 150px.png

Det är Tullbefogenhetsutredningen som ska ta fram förslag på kriminalisering. Den ska lämna sitt slutbetänkande senast den 21 december i år.

− Det är på tiden att något händer. Vi på Företagarna har länge lyft fram att Tullverket skyndsamt behöver ges befogenhet och resurser att kontrollera och beslagta misstänkta transporter på väg att lämna landet, säger Pontus Lindström.

Kriminalisering är nödvändig

För tre år sedan lämnade den dåvarande regeringen förslag på ändringar i smugglingslagen i syfte att ge Tullverket en utökad möjlighet att ingripa mot brott. Det var enligt Företagarna ett bra steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt.

− Kriminalisering av de internationella stöldligornas utförsel av stöldgods är nödvändigt. Så länge det inte är brottsligt att föra ut stöldgods kan inte Tullverket i högre utsträckning inrikta sin verksamhet på utförselskontroller, säger Pontus Lindström.

Fler nyheter från Företagarna