podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Butiker i ny förpackning

Publicerad 14 apr 2023
Äntligen satsar de stora matkedjorna på en ny generation matbutiker. En trend som Edvin Johansson drivit på sedan 2018.

Edvin utmanar långsamma matjättar

Edvin Johansson, grundare av företaget AutoMat, är en av de drivande krafterna bakom obemannade butiker. En trend som de stora matkedjorna nobbat under många år – men där de nu har tvärvänt och lanserar egna koncept på löpande band.

- Jag är inte speciellt orolig över konkurrensen. AutoMat har den största omsättningen och ett starkt franchiseupplägg som vi har finslipat sedan jag öppnade den första butiken 2018, säger Edvin Johansson, vd (och Årets unga företagare i Östergötland 2020).

Enligt Tillväxtverket finns det runt 150 obemannade butiker i Sverige, och antalet växer i snabb takt. AutoMat, Lifvs, 24 Food och 24 Sju Snabbköp är några av de ledande aktörerna med ett 30-tal butiker vardera.

- Vi ska fortsätta vår expansion och det kan bli allt mellan 10 och 40 nya butiker under 2023. Antalet beror i stor utsträckning på hur snabbt vi får våra bygglov godkända, säger Edvin.

Världens mest avancerade butik

Shoppinggiganten Amazon med grundaren Jeff Bezos i spetsen tillhör inte de blygas skara:

- Vi har skapat världens mest avancerade shoppingteknologi så att du aldrig mer behöver köa för att betala dina varor, utropar bolaget.

Beskrivningen avser Amazon Go, en kedja med ett knappt 30-tal helt automatiska butiker runt om i USA. Enligt företaget har den nya generationen butiker blivit verklighet med hjälp av samma teknologi som utvecklats för självkörande bilar. Kunden behöver bara identifiera sig med en Amazonapp, plocka ned varorna i sin shoppingpåse och därefter lämna butiken – ingen skanning behövs. Efter besöket plingar ett digitalt kvitto i telefonen, och pengarna dras från kundens Amazonkonto.

Coop tror på förorten

Coops test av obemannade butiker hjälper inte glesbygden. I nuläget har Coop tre helt obemannade butiker och samtliga ligger i befolkningstäta områden, exempelvis i Stockholmsförorten Täby. Utöver detta har Coop tio delvis obemannade butiker runt om i landet.

- Vi har fler butiker på gång, och de flesta blir delvis obemannade. Båda har ett unikt erbjudande som möter förändrade kundbeteenden, säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop Sverige.

Butiksräddare i glesbygd

Avståndet till dagligvaror har ökat i 15 av 21 län under den senaste tioårsperioden, visar en aktuell rapport från Tillväxtverket. Men Tillväxtverkets egen expert, Pär Ove Bergquist, ser inte obemannade butiker som en lösning på butiksdöden i glesbygden. Han tror i stället att hybridbutiker som är bemannade under delar av dagen – och obemannade men öppna under andra delar av dygnet – är en lösning.

- Hybridbutiker kan vara en lösning för glesbygdsbutiker som kämpar med lönsamheten. I stället för att binda upp den befintliga personalen med att sitta i kassan kan digitala lösningar bidra till att frigöra personalen till andra arbetsuppgifter, och samtidigt erbjuda längre öppettider då butiken under vissa perioder är obemannad.

Ett exempel på hybridtrenden är Tempo som sedan en tid tillbaka erbjuder obemannade öppettider i sina butiker i Sandhamn (bilden), Indal, Töllsjö, Venjan och Lundsbrunn.

Fort och bekvämt – dygnet runt

Det är en stabil digital infrastruktur som har lagt grunden till allt fler obemannade och nattöppna butiker runt hela Sverige.

- Det här är en utveckling som startades av människor som byggde tekniken för en ny generation butiker, inte av traditionella handlare. Vi har en handfull entreprenörer som har utvecklat allt från inloggning och identifikation till varuskanning och betalning. Och det är först nu som de stora drakarna har upptäckt möjligheterna, säger Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Convenience Stores Sweden.

Ica storsatsar

Ica med vd Nina Jönsson i spetsen har 32 obemannade butiker i gång och ytterligare åtta öppnar inom kort. Matjätten konstaterar att de ser ett stort intresse bland Ica-handlare att satsa på hybridbutiker som är öppna nattetid men då utan personal. Ica tror att konceptet framför allt kommer att få genomslag i glesbygd och mindre samhällen där den lokala handlaren har lojala kunder som de kan ge tillgång till butiken under de timmar då den är obemannad.

OKQ8-butik737.jpg

OKQ8 första bensinbolaget

OKQ8 ut bland bensinbolagen med en obemannad butik i anslutning till en av deras obemannade stationer i Linköping sommaren 2022. Därefter har ytterligare en obemannad
butik etablerats i Uppsala samt två semibemannade butiker i Umeå samt Munkfors.

– Obemannade butiker ger oss nya möjligheter att öka vår servicegrad på platser där vi i dag endast säljer drivmedel via Minipris- stationerna. Det blir smidigt och enkelt för medlemmar och kunder att handla de viktigaste basvarorna, oavsett tidpunkt på dygnet, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Fler nyheter från Företagarna