podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fem slutfinalister kan vinna Årets Unga Idé

Publicerad 27 sep 2022
I oktober delas stipendiet Årets Unga Idé ut för andra gången. Tre entreprenörer från Företagarnas lista med 103 unga idéer 2022 vinner 50 000 kronor var. Här är de fem slutfinalister som kan prisas.

Företagarna uppmärksammar unga företagare med samhällsförbättrande företagsidéer genom att dela ut stipendiet Årets Unga Idé i samband med galan Årets Företagare i Sverige. Stipendiet instiftades 2020 med Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse som prispartner.

Dessa fem är de som kan vinna priset:

Wood Tube Sweden AB, Säffle, Värmland
Tobias Söderbom Olsson, 26
Företaget utvecklar och säljer reglar för innerväggar – helt gjorda av papper. Målet är att ersätta stål för att kunna bygga mer klimatsmart. Affärsidén grundar sig i insikten att de med sin goda kompetens inom pappersteknik skulle kunna möta byggbranschens efterfrågan i att bygga hållbart.Nodon/Nodono technology AB, Malmö
Alexander Olivera, 31
Har utvecklat en mjukvara som snabbar på byggbranschens väg till klimatneutralitet. Nodon förutspår klimatpåverkan från byggprojekt i planeringsfasen, och tar fram konstruktioner och byggmaterial som drastiskt minskar CO2-utsläpp för projektet, utan att kompromissa med budget eller deadline. När bygget är klart skapas en klimatdeklaration enligt lagkravet från 2022, och skickas in till Boverket. Grundade och driver företaget tillsammans med Joel Högberg.

Envue Technologies AB, Göteborg
Ellen Andreasson, 26, David Albinsson, 32
Företagets optiska instrument som kombinerar hårdvara och mjukvara ger forskare ett helt nytt sätt att studera biomolekyler som proteiner, DNA och RNA vilket är avgörande för att förstå sjukdomar och utveckla nya läkemedel och vaccin. Utvald till Googles inkubatorprogram för svenska kvinnliga entreprenörer.Walkbeat AB, Göteborg
Siddhartha Khandelwal, 35
Han har hittat ett unikt sätt att analysera gångmönster. För första gången finns ett standardmått som gör att vi kan förstå kvaliteten och helheten i benens rörelse. Under ett av världens största startup-event, Slush, brädade företaget mer än 50 globala företag och vann Huawei Startup Award på temat påverkan på mänskligheten.

Navari Surgical Aktiebolag, Göteborg
Madeleine Gustavsson, 30, Axel Blomé, 27
De förenklar navigering och förbättrar visualisering under titthålskirurgi vid canceroperationer. Företagets AR-verktyg förser kirurger med en projektion av cancertumören och den exakta positionen i kroppen. Det gör att tumören kan tas bort med högre precision och med större säkerhet för patienten.

Vilka tre som vinner avslöjas den 14 oktober samtidigt som Årets Företagare i Sverige koras i Stockholms stadshus.

Fler nyheter från Företagarna