podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slut för tillfälligt sänkta drivmedelspriser

Publicerad 3 okt 2022
Den 30 september var sista dagen för de lättnader i energiskatten som infördes i våras för att mildra drivmedelspriserna. Vad händer nu?

I våras var de höga drivmedelspriserna på allas läppar. Priset vid pump slog rekord efter rekord och bromsade upp de hjul som precis börjat snurra efter att pandemins restriktioner lättat.

En viss lindring infann sig den 1 maj. Då började den sänkning på 40  öre plus moms som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna drev igenom i riksdagen att gälla. Samtidigt sänktes energiskatten tillfälligt med 1 krona och 5 öre plus moms enligt det åtgärdspaket som den nu avgående socialdemokratiska regeringen presenterade i mars. Denna tillfälliga sänkning upphörde i fredags, den 30 september.

Riksdagen mäktade inte med 

Frågan många vill ha ett svar på är vad som händer nu. Trots att fokus skiftat till de extremt höga elpriserna i södra och mellersta Sverige är drivmedelspriserna fortfarande ett stort problem för många företag.

− Riksdagen skulle ha behövt fatta beslut om att förlänga energiskattesänkningen för att förhindra en brant ökade kostnader i transportsektorn. Det mäktade den dock inte med, säger Företagarnas samhällspolitiska chef och skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Förhandling om gröna skatter

Den avgående regeringen tar inte heller några initiativ. En övergångsregering brukar inte göra det. Just nu ser läget gott ut för Moderatledaren Ulf Kristersson att kunna förhandla fram ett regeringsunderlag, men det arbetet väntas pågå åtminstone någon vecka till.

− Ingen förväntar sig att denna regeringsbildning kommer att ta över 100 dagar. Men det är alltjämt en del kvar att reda ut mellan de fyra partierna i Kristerssons koalition. En sådan fråga är gröna skatter, säger Patrick Krassén.

Till saken hör att EU:s ministerråd den gångna veckan gav grönt ljus för det undantag för att kunna slopa energiskatten på bensin och diesel under tre månader som riksdagen i maj gav regeringen i uppdrag att söka. Det handlar i så fall om lägre skatt på bensin på drygt 3 kronor litern och för dieselns del på drygt 1 krona, momsen inkluderad.

Tar sikte på budgetpropositionen?

Frågan är om det blir en sådan lättnad under hösten. TT har ställt frågan om drivmedelspriserna till Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, de tre partier som i valrörelsen gick fram med löften om kraftigt sänkta priser. Ingen av dem vill ge några kommentarer.

− Flera kommentatorer har tolkat frånvaron av läckor från förhandlingarna som ett tecken på att de fyra partierna är relativt samstämmiga i det man diskuterat hittills. Men det kan också vara ett tecken på att man skjuter de stora stötestenarna framför sig, till arbetet med budgetpropositionen, säger Patrick Krassén.

 

Fler nyheter från Företagarna