För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Olivias praktikperiod blev en rapport

Publicerad 31 okt 2022
Olivia Dahlman från Norrköping har gjort praktik på Företagarnas rikskontor och går nu tillbaka till studierna efter att ha författat Företagarnas senaste rapport.

Företagarnas senaste rapport heter Är det it-säkert? Det är en undersökning om företagares utsatthet för it-relaterade brott, kontakter med polisen och åtgärder för att skydda företaget mot digital brottslighet. Rapportförfattare är Olivia Dahlman som till vardags läser andra året på kandidatprogram i utredningskriminologi på Högskolan i Gävle.

Intressant praktik

Under nio veckor har Olivia gjort praktik på Företagarnas avdelning för analys och opinion i Stockholm. I samarbete med avdelningens statistiker och näringspolitiska experter har hon tagit fram rapporten. Pontus Lindström, Företagarnas expert på brott mot företagare, har varit ett viktigt bollplank och stått för handledning under praktikperioden.

− Det känns jättekul att ha fått så mycket ansvar under min praktikperiod. När jag fick veta att jag skulle bli författare till en rapport kände jag först hjälp vad stort, men det har varit intressant och givande, säger hon.

Kurs om företag och brott

En av kurserna på programmet rör specifikt företag och brottslighet och det fick Olivia att överväga att titta närmare på den problematiken. Det var högskolan som pekade på möjligheten att kontakta Företagarna för att göra praktik. Olivias undersökte saken och det gav mersmak. Sagt och gjort, hon tog kontakt och kunde sedan börja sin praktikperiod. Sagt och gjort, hon tog kontakt och kunde sedan börja sin praktikperiod. En del av tiden har hon jobbat hemifrån Norrköping, men eftersom även utbildningen i Gävle bedrivs på distans är det inte ett arbetssätt som hon är främmande för.

Inblick i Företagarna

Vardagen under praktiken har handlat om att sammanställa och tolka data från undersökningen, men även om att följa med på möten med de politiska experterna och vara med på större arrangemang i Företagarna.

Nu är praktikperioden slut och Olivia kommer att gå tillbaka till kurslitteraturen och de teoretiska frågeställningarna inom kriminologins olika delar. Nästa år kommer hennes studier att mynna ut i ett examensarbete. Vad det kommer att handla om har hon inte bestämt ännu.

− Den närmaste tiden ska jag skriva en rapport om min praktikperiod på Företagarna. Det är mycket att sammanfatta, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna