För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slut på sorglös konsumtion

Publicerad 28 nov 2022
I skuggan av Black Friday passeras sista förbrukningsdagen för sorglös inställning till skulddriven konsumtion, skriver Günther Mårder i Dagens industri.
Företagarnas vd Günther Mårder. Foto: Oskar Omne.

Många hushåll har länge levt med inställningen att det går att låna i dag för att kunna köpa det de kanske har råd med i morgon. De ekonomiska effekterna av pandemin, kriget i Ukraina och el- och bränslekrisen har blivit ett bryskt uppvaknande för dem. Faktum är att Riksbankens kraftfulla räntehöjningar kommer att påverka vår ekonomi mycket påtagligt, skriver Företagarnas vd Günther Mårder i en debattartikel i Dagens Industri.

Anledningen till att penningpolitiken kommer att påverka hushåll och företag högst kännbart är att hushållens skuldsättning ökat kraftigt. Under de senaste 25 åren har Sveriges BNP ökat tre gånger, men under samma period har hushållens skulder vuxit sex gånger.

”Att skjuta sanningen framför sig med hjälp av krediter har varit både enkelt och billigt senaste åren. Med dagens verklighet behövs självrannsakan. Ordet ekonomi kommer som du kanske vet från grekiskan och betyder att hushålla med begränsade resurser. Att identifiera och acceptera sin ekonomiska situation är en bra utgångspunkt för att inte låta hetsen att konsumera under Black Friday omvandlas i flera svarta år framöver”, skriver Günther Mårder.

I debattartikeln efterlyser han självrannsakan och slå fast att om det är något Sveriges små och medelstora företag behöver så är det en stabil ekonomi och kunder som inte bara kommer ha råd att handla i dag utan också i morgon.

Fler nyheter från Företagarna