För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nästa budget måste sikta högre

Publicerad 8 nov 2022
Höstbudgeten är alldeles för försiktig när det kommer till näringspolitik och tillväxtfrämjande reformer.
Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar höstbudgeten. Foto: Skärmbild från regeringen.se.

Regeringen Kristerssons första budgetproposition är klappad och klar. När finansminister Elisabeth Svantesson höll pressträff på tisdagsförmiddagen slog hon an en allvarlig ton och betonade att budgeten läggs på riksdagens bord i ett svårt ekonomiskt läge med oroande omvärld och stor osäkerhet.

– Vi kan inte spä på inflationen och vi måste ha handlingsutrymme, sade finansministern.

Företagarna håller med om att vi lever i oroliga tider, men anser att det inte betyder att regeringen kan sakta ned eller ens lätta på gasen.

Allför försiktigt 

– Budgetpropositionen är svart på vitt alltför försiktig när det kommer till näringspolitik och tillväxtfrämjande reformer. Även om vi kan ha viss förståelse för att regeringen haft kort tid på sig så förväntar vi oss betydligt mer smart näringspolitik redan till vårpropositionen, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Sveriges arbetslöshet är fortfarande en bra bit över EU-genomsnittet och Företagarna befarar att ett ihållande utanförskap riskerar att permanentas. Ett bra företagsklimat för små- och medelstora företag tillsammans med en tydlig arbetslinje är därför viktiga grundförutsättningar för att komma till bukt med problemen.

– Om det ska finnas reformutrymme för satsningar från statens sida under resten av mandatperioden, behöver förutsättningarna för tillväxt och nya jobb stärkas – inte a-kassan. Sverige behöver ett reformpaket för näringspolitiken där den ena handen vet vad den andra gör och där det båda händerna gör är att lyfta de små och medelstora jobbskapande företagen, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Nu krävs handlingskraft

I Tidöavtalet, som är utgångspunkten för budgetpropositionen, tas både sänkta anställningskostnader, lägre administrativa kostnader för företag och ökade incitament till egenförsörjning upp. Det behöver regeringen leverera på.

– Väljarna har gett ett tydligt mandat till den nya regeringen att sänka skatterna, och vi har hört flera företrädare för regeringen uttala goda ambitioner. Nu krävs handlingskraft och högt tempo.  Särskilt skatter på jobb, företagande och utbildning behöver sänkas för att stärka Sveriges ekonomi – i synnerhet för att Sverige ska kunna ta sig stärkt ur lågkonjunkturen, säger Företagarnas samhällspolitiska chef och skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna