För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Viljan drar halva lasset

Publicerad 31 mar 2022
Det har gått fyrtio år sedan Inge Bengtsson startade en cykelaffär hemma i Korsberga. Nu är affären känd vida omkring och hans engagemang för orten prisas.

Att vara företagare är inget arbete, det är en livsstil. Det menar Inge Bengtsson som är känd för att ha många järn i elden. 1982 startade han Bengtssons cykel & service i Korsberga söder om Vetlanda, där han är uppväxt. Idén fick han sedan han följde med en kompis som skulle köpa en cykel till sin dotter.

− Då var det en stor ladugård full med cyklar och då tänkte jag så här att kan de sälja cyklar där så kanske jag kan börja sälja cyklar, säger han.

Många tvivlade på hans affärsidé. Driva en affär ”mitt inne i skogen” skulle säkert inte gå. Sådant tvivel gjorde bara honom ännu mera övertygad om att satsa. Och visst gick det vägen. Affärerna rullade på och verksamheten växte. I dag, fyrtio år senare, jobbar 22 personer på Bengtssons cykel & service som förutom cyklar och servicearbeten säljer båtar och fiske-, skogs- och trädgårdsprodukter.

Köpte tillbaka företaget

Får några år sedan tänkte Inge Bengtsson gå i pension. Han sålde företaget, men märkte snart att de nya ägarna inte drev verksamheten i rätt riktning. Han tog sig en funderare och köpte tillbaka företaget.

– Hade jag inte gjort det hade det inte funnits kvar om ett halvår, sade han i en intervju med P4 Jönköping 2018.

När Inge Bengtsson bestämmer sig för något går det ofta vägen. Vad beror det på? Själv har han talesätt som han ofta brukar luta sig mot.

– Viljan drar halva lasset, säger han.

Brinner för landsbygden

Inge Bengtsson brinner för landsbygden och för att det skapas företag ute på landsbygden. Att driva företag någon annanstans än hemma i Korsberga har aldrig varit aktuellt. I fjol fick han ta emot Vänliga Vetlandas hederspris som går till en person som genom investering eller annan satsning särskilt visat tilltro till utvecklingsmöjligheter i kommunen eller sätter Vetlanda på kartan.

I en intervju med kommunen i samband med hedersutmärkelsen sade Inge Bengtsson att han trappat ner lite och jobbar ungefär fyrtio timmar i veckan. Det har gjort att han fått tid över för att satsa på att bygga en ny Ica-affär och marklägenheter med hyresrätt för äldre i Korsberga. Tanken är att de som är äldre ska kunna flytta från husen till ett mer bekvämt boende utan att behöva lämna Korsberga och att barnfamiljer sedan ska kunna flytta in i husen.

– Jag vill ju att folk ska flytta till Korsberga så att vi kan ha kvar butiken, skolan och servicen här, säger han.

Fler nyheter från Företagarna