För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fotograf ny ledamot i Företagarnas branschförbundsstyrelse

Publicerad 30 mar 2022
Svenska Fotografers Förbund kliver in i styrelsen för Företagarnas branschförbund.
Angelica Månsson-Gerde. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Under årsmötet med Företagarnas branschförbund valdes Angelica Månsson-Gerde, verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund in som ledamot i styrelsen. Angelica har tidigare jobbat på bland annat Visit Sweden och Postkodlotteriets Kulturstiftelse, samt är styrelseledamot i bland annat Bildupphovsrätt och War Child Sverige.

−Det är jätteroligt att Angelica träder in i styrelsen. Hennes kompetens och erfarenhet kommer att komplettera de andra ledamöterna. Samtidigt säkerställer vi att egenföretagares behov tillgodoses eftersom fotografer till största delen är egenanställda” säger Mathias Mellgren Helge, ansvarig för Företagarnas branschförbundskansli.

Hej Angelica! Vilka är Svenska Fotografers Förbund (SFF)?

−Det är en intresseorganisation med närmare 1 900 medlemmar som funnits sedan 1895. Medlemmarna är verksamma inom många typer av branscher såsom mode, reklam, naturfotografi, press, porträttfotografi med mera.

Vad gör SFF?

−Förbundets verksamhet innefattar allt från rådgivning i pris- och upphovsrättsfrågor, teknisk support till avancerad utbildning och riktlinjer för hur branschen ska hantera digitaliseringen av det fotografiska fältet. Vårt främsta uppdrag är att stärka och utveckla yrkesvillkoren för yrkesverksamma inom det fotografiska fältet runt om i hela Sverige.

Vilken fråga är extra viktig för er och era medlemmar just nu?

−SFF:s främsta uppgift är att stärka och utveckla yrkesvillkoren för fotografer. Vi bevakar och opinionsbildar för att stärka upphovsrätten, i samarbete med andra upphovsmannaorganisationer i Sverige och Europa. Det arbetet tar mycket resurser och fokus för oss nu, inför införandet av DSM (EU:s upphovsrättsdirektiv) i svensk lagstiftning.

Vilka andra frågor arbetar ni med?

−Vi bevakar och agerar även i frågor som rör kultur-, arbetsmarknads-, utbildnings- och näringspolitiska intressen. Svagheterna i strukturerna har blivit uppenbara under krisen och även om intentionen med flera av krisåtgärderna varit goda så har de inte träffat rätt för många. Just nu pågår flera statliga utredningar inom vårt område. Vi arbetar intensivt för att fotografer i högre omfattning ska kunna ta del av de satsningar som nu görs i återstarten efter pandemin. 

Varför har ni som valt att samarbeta ni med Företagarna?

−Våra medlemmar är till 95 procent egenföretagare som driver egen firma eller aktiebolag. Att driva företag är en stor del av våra medlemmars vardag. Genom samarbetet med Företagarna kan vi erbjuda dem tillgång till ännu mer kvalificerad rådgivning i frågor såsom bolagsrätt, skatt, offentlig upphandling, konkurs, med mera. Likaså ser vi att vi tillsammans ökar kraften i vårt påverkansarbete i gemensamma frågor.

Här kan du se hela styrelsen för Företagarnas branschförbund. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna