För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fixa företagsklimatet

Publicerad 19 maj 2022
Låt de små företagen stå för den stora mängden jobb, skriver Företagarna i Dagens Industri.

Det duger inte att Sverige halkar efter som företagsnation och lever på gamla meriter, skriver fyra företrädare för Företagarna i en debattartikel i Dagens industri samma dag som Företagarnas kongress öppnar i Norrköping: ordförande Fabian Bengtsson, förste vice ordförande Charlotte Wall, vd Günther Mårder och samhällspolitiska chefen Fredrik Östbom.

I debattartikeln riktar de en uppmaning till våra politiker att lyssna noga: ”de som finansierar varje nytt löfte – vare sig det är ökade försvarsanslag eller högre a-kassa – har tappat förtroendet för er förmåga att hantera pengarna på ett ansvarsfullt sätt. Förtroende förtjänas i teskedar och förverkas i hinkar, och den nuvarande situationen kommer ta tid och hängivet arbete att vända på.”

Bakom uppmaning finns det faktum att två av tre företagare uppger att de saknar förtroende för att skattemedel används till rätt utgifter.

”Hade den förda näringspolitiken varit en högprofilerad tv-serie så hade vi sannolikt inte kunnat förvänta oss en ny säsong, men i stället fortsätter allt som om ingenting hänt”, skriver debattörerna.

I och med kongressen presenterar Företagarna valplattformen som fått namnet106 förslag för ett företagsklimat för framtiden”. I den står jobben i fokus och den pekar ut tre prioriterade reformområden: 

  • Minskad beskattning av företag och företagande  
  • Minskad regelbörda  
  • Sänkta kostnader att anställa och ökad tillgång till kompetent arbetskraft 

 

 

Fler nyheter från Företagarna