podcast news play företagaren I media förmån faq

Bra förslag om pensioner

Företagarna välkomnar fyrpartiutspelet från oppositionen om pensionerna.
Publicerad 10 maj 2022
Foto: Shutterstock.com

I helgen meddelade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de fyra partierna enats om ett förslag till en pensionsreform. I en debattartikel i Dagens Nyheter kallar partiledarna det för den största förstärkningen av pensionärernas ekonomi sedan det nuvarande pensionssystemet infördes.

− Precis som Socialdemokraterna gör de borgerliga partierna nu upp utanför Pensionsgruppen. Å ena sidan har vi en uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, å andra sidan en med Sverigedemokraterna, konstaterar Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.

Tredelat förslag från oppositionen

I korthet består de fyra partiernas förslag av tre delar.Erik_Ageberg_rund.png

För det första föreslås höjd pension för dem som haft ingen eller liten arbetsinkomst genom dels höjd garantipension, dels höjning av det tilläggsbelopp som används för att räkna ut bostadstillägg.

För det andra föreslås en generell skattesänkning på pensionsinkomster.

För det tredje vill partierna utreda en ”gas” i pensionssystemet på samma sätt som det i dag redan finns en broms: mer pengar ska betalas ut i pensioner om tillgångarna i systemet är mycket större än åtagandena.

− Det som är bra i förslaget är att det inte urholkar pensionssystemets principer om att arbete ska löna sig – det tar fasta på hur systemet kan förbättras. En gas som motvikt till bromsen är ett bra förslag, säger Erik Ageberg.

Regeringen driver garantitillägg

Den uppgörelse som Socialdemokraterna slutit tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet innebär att de ungefär en miljon pensionärer som har lägst pension ska få en ny skattefri förmån som kallas för garantitillägg och som ger som mest 1 000 konor mer i månaden i pension.

− Problemet med garantitillägget är att det lägger till en ny bit i pensionssystemet som inte är självfinansierad. I stället ska staten skjuta till pengar via statsbudgeten för att höja pensionen för vissa grupper, säger Erik Ageberg.

Företagarna har kritiserat både nuvarande regering och den tidigare rödgröna regeringen för att lättvindigt rucka på viktiga principer i sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet.

− Förtroende förtjänas i teskedar och förverkas i hinkar. Socialförsäkringen är medborgarnas trygghet i händelse av sjukdom, arbetslöshet eller när åldern blivit för hög för att arbeta. Då gäller det att lägga fram genomarbetade reformer, säger Erik Ageberg.

Det svenska pensionssystemet hanteras huvudsakligen genom den så kallade pensionsgruppen som består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Gruppens uppgift är att värna pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och de grundläggande principerna.

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.