För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tre åtgärder som skulle boosta växa-stödet

Publicerad 4 jul 2022
Om onödiga begränsningar och krångliga regler togs bort från växa-stödet finns det potential för tusentals fler jobb.

Många småföretagare avstår från att använda växa-stödet av oro för att göra fel. Det skriver Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén tillsammans med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundéns vd Ulf Bokelund Svensson, i en debattartikel i Altinget.

Växa-stödet är en sänkning av arbetsgivaravgiften för soloföretagare som anställer sin första medarbetare. Den infördes 2017 och har sedan dess utökats och hittills skapat nästan 16 000 nya jobb. Men det skulle gå att addera ytterligare flera tusen jobb om alla i den avsedda målgruppen för stödet ges chansen att söka.

I debattartikeln skriver de att regeringen bör satsa mer på informationsinsatser till målgrupperna, för att göra det känt att man kan få sänkt kostnad för att anställa genom växa-stödet. Därutöver bör regelverket för stödet förändras för att göra det mer tillgängligt.

Tre förslag till mindre krångligt växa-stöd

1. Höjd gräns för tidigare utbetalda ersättningar

Höj gränsen för tidigare löneutbetalningar för att klassas som växa-företag från 5 000 kronor till 50 000 kronor.

2. Löpande kvalificeringsperiod om ett kalenderår

Låt företag kvalificera sig årligen, så att de som någon gång sedan 2017 haft en anställd men sedan krympt kan växa igen.

3. Basera på anställning, inte person.

Ta inte bort växa-stödet om den anställda slutar, om övriga villkor är uppfyllda och en annan person kan anställas.

Fler nyheter från Företagarna