podcast news play företagaren I media förmån faq

Sänkt energiskatt bättre än hushållskompensation

Det vore bättre att pausa energiskatten på el som betalas av både företag och hushåll, enligt Företagarna.
Publicerad 12 jan 2022
Foto: Shutterstock.com

Mot bakgrund av årets första partiledardebatt i riksdagen kallade finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar till pressträff på onsdagsmorgonen. De meddelade att regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor i en särskild kompensation för de hushåll som drabbats hårdast av den senaste tidens mycket höga elpriser.

− Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, sade finansministern.

Energiskatten bättre verktyg

Företagarna anser att det är en exceptionellt dålig idé i en tid då även företag har exceptionella elkostnader.

− Det är olyckligt att begränsa stödet till hushållen. Ett bättre alternativ hade varit att pausa energiskatten som betalas av både företag och hushåll, säger Philip Thunborg, Företagarnas expert på hållbarhet och infrastruktur.philip rund.png

Ena hälften av elräkningen består av konsumtionen som elhandelsbolagen tar betalt för och nätavgifter. Den andra halvan består av energiskatt på el och moms.

− Att tillfälligt lyfta av skatten skulle hjälpa många företag som nu knappt vågar öppna elräkningen, säger Philip Thunborg.

Sänk energiskatten på el

Enligt Företagarna vore det bra om skatten på elen inte bara pausades under rådande omständigheter, utan att skatten sågs över och sänktes.

− Man behöver inte stanna vid en tillfällig lättnad. Det borde på att sänka energiskatten på el rejält, säger Philip Thunborg.

Öka kapaciteten

De höga priserna på fossil gas i Europa pressar upp de svenska elpriserna. Den effekten förstärks i landets södra delar på grund av att Sverige är uppdelat i fyra elområden och att energisystemet står i kontakt med kontinenten. Därtill påverkar begränsningar i överföringskapacitet och bristen på planerbar produktion i södra Sverige priserna.

− Elintensiv industri betalar låg eller ingen energiskatt på elen, men dessa verksamheter drabbas ändå hårt av det höga priset på el. För att hjälpa dem krävs en  förstärkt kapacitet i elnätet och att elproduktionen i  södra Sverige säkerställs, säger Philip Thunborg.

Företagarna i TV 4-nyheterna 

Klicka på bilden för att titta på intervju med Philip om elpriserna för företag  i TV4:s nyheter: 

Philip.png

Fakta om regeringens förslag

Den exakta utformningen av elpriskompensationen är inte beslutad ännu. Regeringen hänvisar till en kommande dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen. Det som redan är känt är att kompensationen ska ges för månaderna december, januari och februari och att ersättningen ska vara förbrukningsbaserad och maximalt kunna uppgå till 2 000 kronor i månaden, totalt 6 000 kronor per hushåll. Den högsta nivån ska gå till hushåll som använder fler än 2000 kWh per månad.

Källa: Regeringen.se.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Sätt entreprenörskap på schemat

Ämnet entreprenörskap eller entreprenörskap och företagande bör erbjudas på samtliga gymnasieprogram och inom sammanhållen yrkesutbildning på kommunal vuxenutbildning.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.