podcast news play företagaren I media förmån faq

Så undviker du att bli hackad

Nytt år, ny månad och ny rensning. Helst av allt kanske man vill ha ett blankt blad att börja om på. För oavsett om du behöver en ny början så behöver du både av säkerhetsskäl och effekt några gånger om året röja ur dina sociala konton. Det gäller allt från Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn till Twitter.
Publicerad 19 jan 2022

Hur hanterar du egentligen säkerheten kring dina sociala medier, publicerar du offentligt, tackar ja till cookies? Då är det läge att pausa och förebygga din och din profils säkerhet online.  

Vi använder oss mer och mer av sociala medier som ett verktyg i både arbete och vardag. Samtidigt som vi ser en ständigt ökad tillväxt så är det också viktigt att vara måna om innehållet vi sänder ut. Vår tid är otroligt integrerad med teknologin vilket även speglas i den utvecklingen som sker inom plattformarna.  

I samband med lösenordsbytardagen som är den 20 januari, så är steg ett på hur du kan sträva efter ett säkrare konto att byta lösenord.  

  • Lösenord - dags att byta  

Vare sig du är en offentlig person eller inte så bör dina lösenord hanteras med säkerhet. Detta för att minska riskerna för bland annat id-kapning. Så rekommendationen är att du byter ditt lösenord kvartalsvis. Hitta en fungerande rutin där du regelbundet förnyar dina koder.  

  • Användare - rensa

Se över vilka användare du följer och om de är relevanta för dig. Om inte? Rensa! Hackade konton och falska profiler kan användas för att exempelvis sprida osäkra länkar eller lura andra personer i din närhet. Är du skeptisk över ett konto eller tror att det kan ha blivit hackat så bör du säkerhetsställa det eller undvika kontakt med det kontot helt. 

  • Lägga till och säkra upp 

Se till att lägga till andra genvägar så att ingen kan ta ditt konto eller stänga dig ute som admin. Det görs lättast genom att säkra upp med tvåvägsauktorisering. Tvåfaktors autentisering är ett av de mest effektiva sätten att hindra intrång. Detta är dessutom samma metod som används av finansinstitut för att utföra online-transaktioner. Varje gång du loggar in måste du också ange nummerkoden som skickas till din e-post eller telefon. Se dock till att mobilnumret är detsamma som är länkat till det kontot du försöker skydda. 

  • Överexponering och godkännande av allt?

Oavsett hur du hanterar dina profiler i sociala medier så bör du vara medveten om risker gällande informationen du publicerar eftersom det kan resultera i större konsekvenser än vad man tror. Flera faktorer kan locka bedragare till att du anses som mer attraktiv. Tillexempel genom att dela var du befinner dig, vad du gör och hur du överexponerar ditt liv.  

Genom att bli mer medvetna om att det är vi själva som tillhandahåller all information till dessa tjänster, motverkar vi chansen att det kan missbrukas av någon annan. Genom att gå igenom sina sociala medier och tänka nytt år, ny rensning och nytt lösenord så är det en större chans att få börja på ett bra blankt blad.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.