podcast news play företagaren I media förmån faq

Mer pengar till evenemangsstöd

Regeringen höjer ersättningsnivån och taket i det stöd som arrangörer kan söka om deras evenemang inte kan genomföras.
Publicerad 25 jan 2022
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på torsdagens pressträff. Foto: Skärmavbild från regeringen.se.

På torsdagen meddelade regeringen att utformningen av evenemangsstödet ändras.

Stödet infördes i fjol för att göra det möjligt för arrangörer att trots pandemin planera för att genomföra konserter, teaterföreställningar, festivaler, utställningar, mässor, marknader och sportevenemang. Om ett evenemang inte kan genomföras står staten för en stor del av kostnaden.     

Nu höjs stödnivån från 70 till 90 procent av kostnaderna och taket för stödet höjs från 17,5 till 22,5 miljoner kronor. Höjningarna gäller för evenemang som planerats under perioden januari till och med mars i år.

Ytterligare en förändring görs i stödet. Även om inte alla föreställningar i ett evenemang med flera datum faller inom tidsramarna ska arrangörer vara berättigade till stöd för de föreställningar som gör det.

− Evenemangsstödet är ett komplement till andra krisstöd för vissa verksamheter, sade kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Enligt kulturministern är det de skarpare restriktionerna på grund av den ökade smittspridningen som gör att regeringen nu genomför förändringen. Den menar att arrangörer inte kunnat förutse det rådande läget när de planerat för evenemangen.

Ramen som avsatts för stödet är 250 miljoner kronor, men den kan komma att utökas.

− Resurserna och pengarna ska räcka åt alla så regeringen är beredd att höja det beloppet om fler ansökningar ska beviljas, sade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

För att förändringarna ska träda i kraft måste riksdagen besluta om pengar för det och EU-kommissionen godkänna förändringarna.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.