podcast news play företagaren I media förmån faq
Artikeln är en annons

Minimera risken för bedrägeri med 7 kostnadsfria säkerhetstips

Den digitala utvecklingen förenklar tillgången till nya bedrägerimetoder vilket har resulterat i en kraftig ökning inom digital kriminalitet. Med en uppdatering om hur bedragarna idag riktar sig mot företag vill vi även upplysa hur du minskar risken att bli drabbad.
Publicerad 1 nov 2021

Det finns många olika säkerhetsåtgärder du som företagare bör vidta för att minimera risken att bli utsatt av bedrägeri. Både fysiska, digitala och såväl enkla som avancerade. Vanligt när man diskuterar säkerhet är att man automatiskt tänker i termer av larm, övervakningskameror, säkerhetsdörrar, stängsel och vaktbolag. Med internets raketsnabba utveckling räcker tyvärr inte de ovannämnda taktikerna för din trygghet. Det krävs även digital förståelse för att inte råka ut för bedrägeri.

”Med tanke på digitaliseringen så öppnas väldigt många dörrar för bedragarna som gör att företag drabbas ekonomiskt” säger Anna-Karin Kjellgren, Brottsförebyggare på Bedrägerisektionen Region Väst.

När det gäller den digitala säkerheten är man minst lika sårbar och man bör självklart ha uppdaterade antivirusskydd, drivrutiner, brandväggar och tydliga backup-rutiner. Man ska inte heller underskatta en stor portion sunt förnuft. ”Fantastiska erbjudanden” används för att snabbt och smidigt komma åt och utnyttja din information i olagligt syfte. Vissa bedrägerier kan man helt enkelt ducka genom att fråga sig själv; Är det här rimligt?

När det gäller bolagskapningar så inleds de ofta med en id-kapning av en nyckelperson i företaget. När gärningspersonen kommit åt personens privata uppgifter kommer de även åt kontakter för att nå ut till fler anställda vilket gör den drabbade till en byggande länk för bedragaren som kan infiltrera bolaget.

Det finns flertal initiativ som företagare kan ta för att reducera risken att bli ett offer för bedrägeri på olika sätt. Läs mer om sju kostnadsfria åtgärder du som privatperson och företagare bör ta för att reducera risken att råka ut för bedrägeri.

  Gå till de 7 tipsen  

Taggar
Annons
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.