För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu ser vi ljuset i tunneln

Publicerad 3 feb 2022
Företagarna välkomnar att restriktionerna hävs, men nu mer än någonsin krävs en offensiv företagarpolitik.
Foto: Shutterstock.com

Nu står det klart att restriktionerna på grund av covid-19 slopas den 9 februari. Detta sedan regeringen och Folkhälsomyndigheten lämnade besked under torsdagsmorgonen om att det är dags att öppna upp samhället igen.

Företagarna välkomnar beskedet från regeringen, men anser att det kommer i senaste laget.

– Det är positivt att restriktionerna slopas. Men det borde ha skett tFredrik Östbom1.pngidigare med tanke på att smittspridningen den här gången inte lett till allvarlig sjukdom på samma sätt som tidigare, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Under pandemins förlopp har Företagarna upprepade gånger riktat kritik mot att regeringen inte kunnat motivera varför en viss restriktion behöver införas. Ofta har den hänvisat till svepande allmänna formuleringar om att skydda liv och hälsa, utan att faktiskt kunna peka på empiri och siffror som visar varför de föreslagna åtgärderna väger upp för restriktionernas negativa konsekvenser.

– En viktig läxa av det vi varit igenom under de senaste två åren är att vi måste hitta sätt att undvika att företag och verksamheter tvingas stänga ner när belastningen på vården, vissa tider under året, är hög, säger Fredrik Östbom.

Under pressträffen på torsdagen meddelade regeringen att de krisåtgärder som aviserats inte kommer att påverkas av att restriktionerna hävs. Det är bra och allt annat vore orimligt.

– Det kommer ta flera månader innan de senast aviserade krisstöden når företagen, och att många företagare och deras anställda kommer ha det otroligt tufft under en lång tid framöver, säger Fredrik Östbom.

Efter så många smittvågor och pendlande mellan hopp och förtvivlan kan man nästan höra hur företagarna i de mest utsatta branscherna nu drar en lättnades suck, men man kan även ana en oro över om det nu verkligen är över. Två år med pandemi, restriktioner och tvära kast i beskeden från regeringen har satt djupa spår bland Sveriges småföretagare

– I dag ser vi ljuset i tunneln. Men nu mer än någonsin behövs en offensiv företagarpolitik så det går att utveckla verksamheten och anställa fler, efter så här lång tid på sparlåga, säger Fredrik Östbom.

Fler nyheter från Företagarna