För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ingen vinner på vilda västern i pensionsfrågan

Publicerad 2 feb 2022
Regeringen presenterade på måndagen ett förslag om en ny förmån som kallas garantitillägg. Företagarnas expert Erik Ageberg är mycket oroad.
Foto: Oskar Omne

Det svenska pensionssystemet hanteras till stor del i den så kallade pensionsgruppen som består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

När Socialdemokraterna nu gör upp med två partier som står utanför pensionsgruppen tolkar många det som om att Socialdemokraterna vill lämna pensionsgruppen. Att lämna pensionsgruppen – och därmed splittra den – vore mycket olyckligt enligt Erik Ageberg, Företagarnas socialförsäkringspolitiska expert.

Regeringen äventyrar framtidens pensioner

− Pensionsgruppen har vårdat en av de senaste decenniernas mest centrala reformer. Det svenska pensionssystemet är ett långsiktigt hållbart system som borgar för goda pensioner för nuvarande och framtida generationer. Regeringen äventyrar nu framtidens pensioner.

Uppgörelsen väntas kosta 9,4 miljarder 2023. I stället för ett självfinansierat och hållbart pensionssystem vill regeringen nu att staten ska låna pengar för att höja pensionen för vissa grupper.

− Ingen vinner på vilda västern i pensionsfrågan. Naturligtvis ska vi alla arbeta för högre pensioner till de som behöver det mest, men det borde göras inom den grupp av partier som över tid visat att de tar ansvar för pensionerna – pensionsgruppen.

Avgörande att så många som möjligt kommer i arbete

Närmare 1,8 miljoner människor i arbetsför ålder (20–65 år) år 2016 saknar idag självförsörjning, varav drygt 600 000 utrikes födda. Detta är framtida pensionärer som kommer att ha mycket låg pension.

− Det finns alltid grupper som kommer att ha en lägre pension. Det viktiga är därför att så många som möjligt kommer i arbete. Då höjs pensionerna för dagens och framtidens pensionärer.

Grundläggande principer om trygghetssystemen offras

− Varken sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen eller pensionerna bör behandlas på det vis som regeringen gjort under mandatperioden. I sin iver att trycka till politiska motståndare har vi under mandatperioden sett hur regeringen varit beredd att offra grundläggande principer om trygghetssystemen. Förtroende förtjänas i teskedar och förverkas i hinkar. Socialförsäkringen är medborgarnas trygghet i händelse av sjukdom, arbetslöshet eller när åldern blivit för hög för att arbeta.

− Regeringen måste arbeta för att arbetslösheten och utanförskapet ska minska nu. Tyvärr så har den sittande socialdemokratiska regeringen inte presenterat några sådana förslag under snart åtta år. Vi är mycket oroade, säger Erik Ageberg. 

Vad är garantitillägget?

Garantitillägget är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Förmånen ska betalas ut till de pensionärer som har lägst pension. Enligt förslaget omfattas cirka en miljon pensionärer av garantitillägget som kan få upp till  1 000 kronor i månaden.

Inget beslut ännu

En remiss på förslaget kommer att skickas ut från regeringen under våren. Beslut om införande av garantitillägget, själva utformningen och vilka pensionsbeloppsgränser som kommer att gälla, fattas av riksdagen. 

Fler nyheter från Företagarna