podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas återkomst - vårt enda hopp

Publicerad 19 dec 2022
Företagarnas vd Günther Mårder reflekterar kring alla de utmaningar som just nu drabbar svenska företagare.
Företagarnas vd Günther Mårder. Foto: Daniela Spiroska.

Tänk dig att följande stycke rullar ut över skärmen:

Förföljd av pandemi, regelbörda,
höga priser på energi och drivmedel
samt internationella krig och kriser
springer företagaren genom tillvaron
i hopp om att rädda företaget och
dess anställda. Med endast en benhård
tro på kraften i företagandet och de
egna idéerna är det dags för en ny
utmaning…

Även om många försöker så är det svårt att spå särskilt långt in i framtiden. Vi vet inte vilket världsläge vi kommer ha, eller hur Sveriges ekonomi kommer att se ut om

1, 3 eller 5 år. Däremot kan vi vara säkra på att det alltid kommer att finnas företagare: entreprenörer som anpassar sig – och som trots regler, skatter och sviktande ekonomi gör allt som krävs för att verksamheten så småningom ska blomstra. Alla klarar inte den resan, men nya kommer att ansluta och i slutändan finns det ingen kraft som är starkare.

Vi står nu i ett läge där det mesta pekar på att lågkonjunkturen slår tillbaka. Det är en till synes övermäktig våg av problem som drabbar hela samhället. Efter pandemin, under ett pågående krig i vårt närområde och med en elkris som gör sig ständigt påmind kommer alltså ännu en enorm utmaning. Och då måste vi ändå också nämna att drivmedelspriserna långt innan alla nämnda kriser för många sågs som övermäktiga. Alla dessa utmaningar behöver bemötas för att vi ska kunna gå stärkta vidare. Det är nödvändigt för alla Sveriges medborgare, men i synnerhet för alla småföretagare.

Ändå återkommer jag till hoppet. Sveriges småföretagare, inte minst alla ni som är medlemmar, klarar det här. Ni kommer att ta er igenom alla hinder på vägen och stå starka på andra sidan. Ni kommer att stå stadigt när det behövs, ni kommer ställa om när det är vägen framåt. En del av er kommer också komma tillbaka när det för stunden tagit stopp. För ni är Sveriges småföretagare – ryggraden i vår ekonomi och en outtömlig källa till inspiration.

Lågkonjunkturen kommer och är som alltid skoningslös mot människors levnadsstandard och uppehällen. Det finns bara en grupp som har kraften att på riktigt göra motstånd.

Hjälp oss, företagaren, du är vårt enda hopp!

Fler nyheter från Företagarna