podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt Företagarnas nya chefsekonom

Publicerad 24 aug 2022
Med rekryteringen av nationalekonomen och statistikern Johan Grip stärker Företagarna ytterligare kompetensen på avdelningen för analys och opinion.
Företagarnas nya chefsekonom Johan Grip. Foto: Greg Daniel.

Under sommaren började Johan Grip jobba som chefsekonom på Företagarna. Det mesta av arbetet Johan tagit sig an märks inte på en gång, men han har redan modererat debatter och figurerat i media, så en kort presentation kan vara på sin plats.

Berätta vem du är.

− Jag är snart 40, har en fru och två barn men vi har ingen hund. Jag är född och uppvuxen i Uppsala där jag också pluggade vidare till både statistiker och nationalekonom vid Uppsala universitet.

Vad har du gjort innan du började jobba på Företagarna?

− Jag har hunnit jobba på två centralbanker och ett finansdepartement och kommer närmast från en roll som chefsekonom på marknadsanalysföretaget Prognoscentret som arbetar mot den nordiska bygg- och fastighetsmarknaden.

Hur känns det att börja på Företagarna?

− Jag är otroligt glad över att jag i min roll som chefsekonom på Företagarna får företräda Sveriges småföretagare i en mångfald av branscher i hela vårt avlånga land.

Hur ser du på småföretag?

− Det är aldrig en spikrak väg mot lönsamhet för en företagare och många är de hinder på vägen som behöver överkommas. Men en del av dessa hinder är onaturliga och handlar om att staten ställer onödigt många och krångliga krav på småföretagen eller om att skatter och avgifter är för höga. Det är orimligt att småföretagen, som är Sveriges främsta jobbskapare, hindras från att fokusera på det de gör bäst, nämligen att driva sitt företag.

Fler nyheter från Företagarna