podcast news play företagaren I media förmån faq

Vårbudget utan tydligt jobbfokus

Regeringens vårproposition saknar svar på den helt grundläggande frågan om hur Sverige ska få fler i arbete.
Publicerad 19 apr 2022
Finansminister Mikael Damberg presenterar regeringens ekonomiska vårproposition. Foto: Skärmbild från regeringen.se

På tisdagsmorgonen överlämnade finansminister Mikael Damberg regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen tillsammans med vårändringsbudgeten för 2022.

Rysslands krig mot Ukraina kastar en skugga även över budgeten och regeringen betonar i den att den bygger ut det militära försvaret och den civila beredskapen, samt satsar på stärkt välfärd. Dessutom lyfter regeringen fram satsningarna på omställning till fossilfria bränslen och åtgärder för att lindra krigets ekonomiska konsekvenser för svenska hushåll och företag.

Jobbfokus saknas i budgeten 

Enligt Företagarna visar dock en djupare analys av budgeten att den saknar svar på den helt grundläggande frågan om hur Sverige ska få fler i arbete. Trots att problemen gång på gång belysts sägs försvinnande lite om hur skatten på företag och företagande ska sänkas så att fler kan komma i arbete. I kristider är reflexen ofta snara motsatsen, att höja skatter, men det är en reaktion Sverige måste klara av att avstå ifrån.  

− Företagen, med företagaren bakom ratten, är motorn i den svenska ekonomin. Men ska vi stå pall för den skakiga omvärld vi nu befinner oss i behövs fler åtgärder, allt från sänkt skatt på företagande till bättre matchning på svensk arbetsmarknad, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Budget på skakig grund

Eftersom Socialdemokraterna utgör en minoritetsregering är det troligt att oppositionen kommer att få igenom ändringar i budgeten när den arbetas igenom i riksdagen. Man kan därför säga att samtliga förslag i regeringens budget är belagda med hög osäkerhet. Det är andra gången i rad som regeringen ser ut att ha svårt att få igenom sin budget.

− Landets företagare måste vänta ända till i juni för att veta vad som gäller. Osäkerhet är i allmänhet inte något som uppskattas av dem som skapar de intäkter som ligger till grund för vår välfärd, och i detta läge tycks den osäkerheten vara större än vanligt, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.