För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Granskning: Anställningskostnader

Publicerad 14 apr 2022
Som företagare blir det allt svårare att hitta personal att anställa. Det beror både på att kostnaden att anställa är för hög och att regelbördan fortsatt är tung och sätter käppar i hjulen. Men väldigt ofta handlar det också om att det helt enkelt är svårt att hitta personer med med rätt kompetens. Det här är ett växande problem, i Företagarnas egna undersökningar anges sedan länge kompetensförsörjning som det största tillväxthindret för många företagare.
Günther Mårder, Vd Företagarna

Vi har träffat företagaren Anette Berg som berättar om hur bristen på chaufförer påverkar inte bara hennes företag utan även hela hennes bransch.

Politikerna måste ta ett helhetsgrepp på kompetensförsörjningsproblemet

– Politikerna borde anstränga sig mera för att först titta på vilket behov som finns på arbetsmarknaden. Vi har brist på chaufförer inom vårt yrkesområde. Då behöver man titta på skolor, man behöver titta på samhället. Så att man får en politik som omfattar hela kedjan, säger Anette Berg på Vivaldi.

– Vi på Företagarna ser behovet av  reformer på tre områden, dels sänkta kostnader för att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt skatt på företagande. Men vi ser även behovet av minskade administrativa pålagor på företagare samt att man stärker kompetensförsörjningen så att företag kan hitta rätt kompetens i rätt tid, menar Patrick Krassén, expert skatter och innovation på Företagarna.

Småföretagare viktiga för samhället

– Vi har inte råd med hinder mellan arbetsgivare och arbetstagare. Fyra av fem nya jobb skapas av småföretag. Därför är dessa småföretagare väldigt viktiga för den svenska ekonomin och välfärden, avslutar Günther Mårder, Vd på Företagarna.

Tycker du också att det är svårt att anställa? Dela gärna den här artikeln eller länken till filmen https://youtu.be/OL1YnxxVGIs och sprid ordet vidare.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna